Cadmus fordítás Cadmus

A mali külügyminiszter óva intett a katonai beavatkozástól Nigerben

2023. 09. 25.

Óva intett a mali junta külügyminisztere szombaton a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) Nigerrel kapcsolatos intervenciós terveitől szombaton, leszögezve: hazája semmiféle katonai beavatkozást nem nézne tétlenül.

“Mali szigorúan ellenzi az ECOWAS bármilyen intervenciós tervét” – szögezte le az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán elmondott beszédében Abdoulaye Diop, hozzátéve, egy ilyen terv nem pusztán Mali biztonságát fenyegeti, de az egész régió stabilitását is veszélybe sodorja.

Beszédében Abdoulaye Diop egyúttal bírálta Franciaországot, amely szerinte továbbra is igyekszik irányítani egykori gyarmatait, azonban méltatta Oroszországot “az elkötelezettségért és megbízhatóságért mind a kétoldalú, mind a többoldalú kapcsolatok terén”.

A Nigerben július 26-án elkövetett puccs után az ECOWAS valóban katonai beavatkozást helyezett kilátásba annak érdekében, hogy helyreállítsa az országban az alkotmányos rendet és visszahelyezze tisztségébe a hatalomátvétel során elmozdított Mohamed Bazoum elnököt.

Az ECOWAS-ból felfüggesztett – szintén junták vezette – Mali, Burkina Faso és Guinea is támogatásáról biztosította a nigeri puccsistákat.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑