Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A mali szavazók túlnyomó többsége támogatta az ország új alkotmánytervezetét

2023. 06. 23.

Az urnák elé járuló mali választópolgárok 97 százaléka támogatta a vasárnap kezdődött népszavazáson a nyugat-afrikai ország új alkotmánytervezetét – közölte pénteken az afrikai ország választási hatósága.

A három évvel ezelőtti katonai hatalomátvétel óta most először szavazhattak az állampolgárok a válságban lévő ország jövőjét érintő kérdésről. A szavazásra jogosult 8,4 millió állampolgár 39,40 százaléka adta le voksát – közölte a választási hatóság, amely ünnepélyesen jelentette be a nem hivatalos eredményt Bamakóban.

Maliban általában alacsony a voksolásokon a részvételi arány, a népszavazáson való részvételt az ország központi és északi részében a dzsihadista támadásoktól, illetve a politikai viszálytól való félelem is akadályozta.

Megfigyelők és ellenzékiek szerint a szavazást számos incidens és szabálytalanság zavarta meg.

Az 1992-es alkotmánynak a katonai kormányzat által javasolt módosításai között szerepel az elnök hatáskörének megerősítése az iszlám szélsőségességgel szemben, továbbá az elnöki jogkör kiszélesítése a biztonsági, politikai, gazdasági és humanitárius válság megoldására.

A tervezet kritikusai szerint a módosítást arra szabták, hogy a hadsereg a 2024 februárjára tervezett elnökválasztás után is hatalmon maradjon. Történne ez annak ellenére, hogy eredetileg vállalták, a választások után átadják a hatalmat a civileknek.

A népszavazásra bocsátott dokumentum 191 cikkelyt tartalmaz, és jelentősen kibővíti az államfő hatalmát. Előírja, hogy a mali elnök határozza meg a nemzetpolitikát, kinevezi a kormányfőt és a minisztereket, korlátozza hatáskörüket. A kormánynak az államfőnek kell számot adnia, nem pedig a parlamentnek, mint jelenleg. Az elnök jogot kap a parlament feloszlatására és a törvények kezdeményezésére is.

Az államfő hivatali ideje öt év lesz, és egy politikus legfeljebb két cikluson át töltheti be az elnöki tisztséget. Javasolják továbbá a parlament második kamarája, a szenátus, valamint a számvevőszék létrehozását. Az alkotmánytervezet szerint a Maliban beszélt 13 nyelv lesz államnyelv, a francia a “munkanyelv” státust kapja.

Mali 2020 nyara óta két katonai puccsot élt át.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑