Cadmus fordítás Cadmus

A máltai hatóságok nem engedik meg az Ocean Vikingnek az üzemanyag-feltöltést

2019. 08. 09.

A máltai hatóságok nem engedik meg az Ocean Viking civil mentőhajónak, hogy a szigetországban töltsön üzemanyagot – közölte szerdán késő este a hajót mentés céljára bérlő egyik segélyszervezet, az SOS Méditerranée szóvivője.

Napközben még úgy volt, hogy a hajó egy bizonyos időintervallumban tölthet üzemanyagot Máltán, ezt megerősítette a kapitánynak egy közvetítő. Később azonban a máltai tengerészeti hatóságok közölték a hajóval, hogy nem köthet ki – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy más megoldáson gondolkodnak. A máltai hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy így történt – írta a dpa hírügynökség.

A franciaországi SOS Méditerranée és a Svájcban bejegyzett Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetek a Norvégiától bérelt Ocean Vikinggel végzik a hét vége óta ismét a migránsok földközi-tengeri mentését. A két szervezet 2016-tól kezdődően tavalyig egy másik hajóval végezte a mentést: az Aquarius csaknem 30 ezer embert vett fedélzetére a líbiai partoknál, és szállította többségüket Olaszországba, egy kis részüket Máltára.

Az olasz parlament képviselőháza július 25-én, a felsőház pedig hétfőn szavazta meg az ország migrációs intézkedéseinek további szigorítását: az új törvények azt is lehetővé teszik, hogy a hatóságok kitiltsák az ország vizeiről a partokhoz migránsokat szállító civilhajókat.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑