Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari katonai junta szabadon engedett egy korábban őrizetbe vett öt éves kislányt

2021. 07. 02.

Szabadon engedett a mianmari katonai junta egy öt éves kislányt, akit a hatóságok őrizetbe vettek anyjával és testvérével együtt, miközben az apját keresték a junta elleni tüntetéseken való részvétel miatt – erről számoltak be csütörtökön helyi médiumok.

A lányt, aki az apja elmondása szerint sokkos állapotban van, szerdán engedték szabadon a délkelet-ázsiai ország második legnépesebb városának számító Mandalaj városában a Myanmar Now nevű hírportál tájékoztatása szerint.

Az apa ellen letartóztatási parancsot adtak ki a február eleji katonai puccs elleni tüntetéseken való részvétel miatt.

A kislány hétfőn anyjával és 17 éves testvérével együtt a börtönben töltötte ötödik születésnapját.

A családtagok szerdán elmentek Mandalaj egyik rendőrőrsére, hogy megkeressék a kislányt. Szabadon engedése után elintézték, hogy találkozhasson apjával, aki két másik lányával továbbra is a katonák elől rejtőzködik. Az apja a Myanmar Now-nak elmondta, hogy öt éves lánya a börtönben nem tudott rendesen enni, és a WC vízével kellett mosakodnia. Az apa állítása szerint nem kapott hírt felesége és másik lánya állapotáról.

A mianmari hatóságok szerdán a kislány mellett további csaknem 3000 embert engedtek szabadon, akiket a katonai hatalomátvétellel szembeni ellenálláshoz köthető tevékenységek gyanúja miatt vettek őrizetbe.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők valamivel több mint 6400 embert vettek őrizetbe, és letartóztatási parancsot adtak ki további csaknem kétezer gyanúsított ellen.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az Aung Szan Szú Kjí vezette kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. A tüntetők egy része csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz, míg mások fegyvert ragadtak, és beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez, amelyeknek egy része támogatja a katonai hatalomátvétel elleni megmozdulásokat. Az AAPP szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 883 embert öltek meg.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑