Cadmus fordítás Cadmus

A NATO csapaterősítést fontolgat, ha az orosz katonák Fehéroroszországban maradnak

2022. 02. 08.

A NATO megfontolja a balti államokbeli és lengyelországi csapatainak megerősítését, ha az orosz katonák az orosz-fehérorosz közös hadgyakorlat után is Fehéroroszországban maradnak – jelentette ki hétfőn az észak-atlanti szövetség katonai bizottságának elnöke.

A közös orosz-fehérorosz hadgyakorlat a tervek szerint a héten kezdődik, és az Európai Unió külső határának fehérorosz oldalára is kiterjed.

Robert Bauer tengernagy kijelentette, jelenleg nem látja a jeleit annak, hogy Oroszország a balti államok megtámadására készülne.

Oroszország harmincezer katonát vezényelt az Ukrajnával szomszédos Fehéroroszországba a közös hadgyakorlaton történő részvétel céljából, így az ukrán határ térségébe felvonultatott orosz alakulatok létszáma meghaladja a százezret.

Az Egyesült Államok háromezer katonát küldött a NATO-szövetségesek erősítése céljából Romániába és Lengyelországba.

A NATO tagállamai részéről további csapaterősítések is várhatók a fejlemények tükrében – közölte Bauer tengernagy a vilniusi sajtótájékoztatóján.

“Természetesen ez nagyban függ attól is, hogy az orosz csapatok Fehéroroszországban maradnak-e”- tette hozzá.
Moszkva azt hangoztatja, hogy nem tervez Ukrajna elleni inváziót, de pontosabban meg nem határozott katonai műveletet hajt végre, ha nem teljesítik a biztonsági követeléseit, köztük azt, hogy Ukrajna soha nem lesz az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének a tagja. A NATO ezt a követelést elutasítja.

“Ha a jelenlegi csapaterősítést vesszük figyelembe, Oroszországnak feltehetően elegendő ereje van egy, a hónap végéig esedékes komoly invázióhoz” – jelentette ki Bauer.

“Azt, hogy ezt megteszik-e, hogy komolyan gondolják-e, vagy sem, nem tudjuk” – idézte a Reuters globális hírügynökség a katonai bizottság elnökét.

Bauer közölte, hogy a fehérorosz-ukrán határ közelében történt legutóbbi csapaterősítés során tábori kórházakat és más, támadáshoz szükséges támogató egységeket vonultattak fel, és ez “önmagában nagyon aggasztó”.
A tengernagy közölte: nem látja jelét annak, hogy Moszkva a három NATO-tag balti államra – Litvániára, Lettországra és Észtországra – akarna támadni.

“Nem tudjuk, mi a szándékuk, de nem várunk Oroszország részéről NATO-terület elleni támadást, sem közvetlenül, sem fehérorosz területről”- mondta Bauer a három balti ország közös hírügynöksége, a BNS szerint.

Valdemaras Rupsys litván vezérkari főnök is megerősítette, hogy nincsen közvetlen veszély, sem taktikai, sem hadműveleti értelemben.

Németország védelmi minisztere hétfőn bejelentette, hogy további 350 katonát küld Litvániába a NATO-csapaterősítés keretében. “Így erősítjük meg részvételünket a NATO keleti erőiben, és világos jelzést küldünk elkötelezettségünkről a szövetségeseinknek” – mondta Münsterben Christine Lambrecht.

A Litvániában szolgáló 1200 fős NATO-erő mintegy fele a német hadsereg (Bundeswehr) katonája.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑