Cadmus fordítás Cadmus

A nemzeti párbeszédre hívott tunéziai elnök “nem tárgyal árulókkal”

2021. 09. 15.

Szaíd Kaisz tunéziai elnök kedden kijelentette, hogy nem tárgyal “árulókkal”, és bár nem nevezte meg, egyértelműen a nemzeti párbeszédet kezdeményező, mérsékelt iszlamista Ennahda Mozgalomra utalt.

“Nem fogok árulókkal és olyanokkal tárgyalni, akik pénzt fizetnek hazájuk sértegetéséért. Nincs párbeszéd velük!” – jelentette ki Szaíd az elnöki hivatal honlapján közzétett videóüzenetében.

“Csaknem hárommillió dínárt (320 millió forint) fizettek külföldi lobbicsoportoknak, hogy ezzel ártsanak országuknak” – hangoztatta Szaíd anélkül, hogy megnevezte volna az ellenlábasának számító pártot.

Az elnök által felfüggesztett parlamentben legnagyobb frakcióval rendelkező Ennahda nem sokkal korábban nemzeti párbeszédre szólított fel az ország belpolitikai válságának rendezésére. A helyi sajtó emellett arról cikkezett, hogy az Ennahda megbízott egy külföldi lobbicéget, bár ezt az értesülést a párt tagadta.

Szaíd július 25-én váratlanul függesztette fel a parlament működését, és leváltotta a miniszterelnököt is. Az intézkedéssel meggyengítette a mérsékeltnek számító iszlamisták politikai helyzetét az országban. A Hisám Masísi leváltott miniszterelnököt támogató Ennahda Mozgalom államcsínynek nevezte a történteket, az elnök ezzel szemben azt állítja, hogy az alkotmányos keretek között cselekedett.

Az államfő eddig még nem nevezett ki új miniszterelnököt, és az ország jövőjére vonatkozó további terveit sem tárta fel. Egyik tanácsadója a múlt héten a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva arról számolt be, hogy Szaíd az alkotmány felfüggesztését fontolgatja, és népszavazásra bocsátaná az alaptörvény egy átdolgozott változatát. A nagy hatalmú UGTT szakszervezet elutasította ezeket az elképzeléseket, mire Szaíd közölte, hogy az alkotmány esetleg módosítása csakis a meglévő jogszabályi keretek között történhet.

Az UGTT szakszervezet – csakúgy, mint Tunézia nyugati szövetségesei, Franciaország és az Egyesült Államok – egy új kormány gyors megalakítására szólított fel. Szaíd keddi videóüzenetében kiemelte, hogy bár fontos a kormány létrehozása, annál nagyobb jelentőséggel bír, hogy milyen módon fog működni.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑