Cadmus fordítás Cadmus

A nigeri junta lezárta az ország légterét

2023. 08. 07.

Lezárta Niger légterét az országban nemrég hatalomra jutott junta nem sokkal vasárnap éjfél előtt, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által adott, a háziőrizetben tartott Mohamed Bazoum elnök szabadon engedéséről és hivatalába történő visszahelyezéséről szóló ultimátum lejártakor.

A junta az ECOWAS jelentette fenyegetéssel indokolta az állami televízióban közzétett rendelkezést, a szervezet ugyanis azt közölte, hogy amennyiben a puccsisták nem teljesítik követeléseiket, nem riad vissza a katonai beavatkozástól sem.

“Niger fegyveres erői, valamint minden védelmi és biztonsági egységünk, a nép töretlen támogatását maga mögött tudva kész megvédeni országunk területi egységét” – áll a junta által kiadott közleményben, melyben egyúttal hangsúlyozták, hogy bármilyen légtérsértése azonnali és határozott választ adnak.

A tájékoztatás szerint a lezárás határozatlan időre szól.

A bejelentésre az ECOWAS egyelőre nem reagált.

Sajtóhírek szerint vasárnap délután a katonai hatalomátvételt támogatók közül több ezren gyűltek össze az egyik niameyi stadionban, arra az esetre, ha fegyveres intervenció indulna az ország ellen, és a junta delegációjának tagjait hatalmas ováció fogadta.

A Nigerrel szomszédos öt ország közül Mali és Burkina Faso vezetése – a két országban korábban szintén a hadsereg ragadta magához a hatalmat – üdvözölte a puccsot, és bejelentette: támadás esetén kész Niamey segítségére sietni. A Nigerrel szintén határos, az ECOWAS-ban nem tag Algéria a hét végén azt közölte, semmiféle fegyveres beavatkozást nem támogat, viszont Szenegál már a múlt héten bejelentette, kész katonákat küldeni a junta ellen.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑