Cadmus fordítás Cadmus

A próféta születésnapján követtek el öngyilkos merényletet Pakisztánban

2023. 09. 29.

Ötvennyolcra emelkedett az Északnyugat-Pakisztánban pénteken elkövetett öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma, csaknem 70 sebesültről tudni – közölték helyi hatóságok és kormányzati tisztségviselők.

A terrortámadás a tartomány Masztung körzetében történt, ahol Mohamed próféta születésnapját ünnepelték. Beszámolók szerint az alkalomra mintegy 500 ember gyűlt össze.

Atta Ullah, a helyi kormányzat egyik munkatársa azt mondta, a sebesültek közül néhányan válságos állapotban vannak.

A merénylet helyszínéről egyelőre eltérő információkat közölt a rendőrség: míg egyes hírek szerint a merénylő egy mecset előtt robbantotta fel magát, más források szerint a robbanás egy rendőrségi épületnél történt.

A térségben aktív Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) terrorszervezet közölte, nincs közük a merénylethez, melynek elkövetéséért egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget.

Arif Alvi államfő részvétét fejezte ki az áldozatok és családtagjaik felé, Anvar-ul-Hak Kakar miniszterelnök pedig nemzeti egységre szólított fel.

A rossz biztonsági helyzetéről ismert Beludzsisztán nagy, szegény és ritkán lakott tartomány Pakisztán Afganisztánnal és Iránnal határos délnyugati részén.

A térségben rendszeresek az etnikai, felekezeti és szeparatista hátterű erőszakos cselekmények.
Masztungban ebben a hónapban ez volt a második robbantásos merénylet.

Bár az iszlám világban minden évben megemlékeznek Mohamed próféta születésnapjáról, a vallás puritánabb irányzatait követő csoportok szerint tilos születésnapokat ünnepelni, beleértve a prófétáét is. Pakisztánban az iszlamista mozgalmak rendszeresen intéznek kirohanásokat az ilyen ünnepségek ellen.

Mindeközben ugyancsak pénteken, nem sokkal a masztungi merénylet után újabb robbantást jelentettek Pakisztánból, ezúttal az ország Afganisztánnal határos vidékéről, az északnyugati Hajbar Pahtunkva tartományból. A robbantás a tartományban található Pesavar városának egyik mecsetében történt, a Geo News nevű pakisztáni televízós csatorna szerint ketten meghaltak, és legalább 30-an rekedhettek a beomlott épület alatt. A merényletet a pénteki ima alatt követték el, amikor a mecsetek általában zsúfolásig megtelnek.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑