2018. 07. 04.

A szíriai hadsereg likvidálta a kalifa fiát

Megölték az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak az egyik fiát a szíriai Homsz városában – közölte az iszlamista terrorszervezet szócsöve, az Aamák “hírügynökség” kedden.

„Hudajfah al-Badrit … a kalifa fiát … megölték a Nuszajríjja és az oroszok ellen indított egyik művelet során a homszi hőerőműnél” – olvasható a dzsihadisták közleményében. A Nuszajríjja pejoratív kifejezés a szíriai alavitákra utal.

Tavaly a szélsőségesek iraki és szíriai „kalifátusa” gyakorlatilag összeomlott, de a katonai vereség ellenére mindkét országban továbbra is aktívak. Az Iszlám Állam áttért a gerilla-hadviselésre, s továbbra is követ el szórványos támadásokat, miközben az iraki-szíriai sivatagos határtérséget használja olyan területként, ahová visszavonulhatnak harcosai.

A szervezet vezetőjének, al-Bagdadinak a hollétéről vagy egészségi állapotáról nincsenek nyilvános információk. Egyes megfigyelők szerint annyi sejthető, hogy tavaly elmenekült – vélhetően Szíriába – a dzsihadisták volt iraki fellegvárából, Moszulból, de az is lehet, hogy már nincs is életben.

Orientalista.hu – MTI

, , ,
Back to Top ↑