Cadmus fordítás Cadmus

A szomáliai hadsereg visszafoglalt egy stratégiai jelentőségű várost az al-Shabaab szélsőségeseitől

2022. 12. 06.

A szomáliai hadsereg szövetséges milíciák támogatásával visszafoglalt egy stratégiai jelentőségű várost az al-Shabaab szélsőségeseitől – közölte kedden Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök.

A kormányerők kedden hatoltak be a 2016 óta iszlamisták kezén lévő Adan Jabal városába, miután az al-Shabaab fegyveresei visszahúzódtak onnan. A Hirshabelle tagállamban található Adan Jabal nagyjából 220 kilóméterre északkeletre fekszik a fővárostól, Mogadishutól.

“A várost sikerült ellenállás nélkül elfoglalnunk és a hadsereg átvette a teljes irányítást” – ismertette Mohamed Ali ezredes.

A szomáliai elnök nemrégiben totális háborút hirdetett a kelet-afrikai ország déli és középső területének nagy részét ellenőrző al-Shabaab ellen, amelynek több ezer harcosa van.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó csoport részben a polgári lakosság, üzletemberek és utazók megsarcolásából vagy zsarolásából tartja fenn magát, célja pedig az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban.

A kormányerők az utóbbi hónapokban jelentős területeket tudtak ismét ellenőrzés alá vonni Hirshabelle és Galmudug államokban. Az offenzívát amerikai légicsapások és az Afrikai Unió missziója is támogatja.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑