Cadmus fordítás Cadmus

a tálibok korábbi tisztségviselőktől lefoglalt készpénzt és aranyrudakat szolgáltattak be

Korábbi magas rangú afgán tisztségviselőktől lefoglalt készpénzt és aranyrudakat szolgáltattak be több mint 12 millió dollár (több mint 3,5 milliárd forint) értékben a tálibok az afgán központi banknak – közölte a jegybank szerdán.

Az afganisztáni tálib hatalomátvétel óta a radikális iszlamisták ellenőrzése alatt álló központi bank közleménye szerint az eszközöket a tálib hatóságok szolgáltatták be.

A világhálón megjelentetett beszámoló szerint nagy mennyiségben foglaltak le készpénzt és aranyrudakat a tálibellenes küzdelem egyik vezéralakjának számító Amrulla Száleh korábbi alelnök otthonában.

A központi bank közleménye szerint nem világos, hogy a korábbi tisztségviselők miért tartották otthonukban a készpénzt és az aranyrudakat.

A beszámolóban mindössze Szálehet nevezték meg a korábbi kormánytisztviselők között, arra azonban nem tértek ki, hogy milyen értékben foglaltak le eszközöket Száleh házában. A dpa német hírügynökség azonban emlékeztet arra, hogy az elmúlt napokban a világhálón tálibokat pártoló fiókokon videofelvételeket tettek közzé pénzzel teli zsákokról,

Ahmadulla Vászik tálib tisztségviselő pedig a Twitteren azt állította, hogy több mint hatmillió dollár (több mint 1,7 milliárd forint) készpénzt és 18 aranyrudat foglaltak le Száleh Pandzsír tartománybeli otthonában.

A feltételezések szerint a tálibellenes küzdelmet vezető, a pandzsíri hegyekben bujkáló Száleh nem reagált a tálibok állításaira.

Pandzsír tartományra a tálibok az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket. Ez a tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibok ellen szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadseregnek a régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják, illetve a hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül többen is itt leltek menedékre. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a szovjet- és tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑