A tálibok továbbra is készek betartani a dohai megállapodást

A tálibok továbbra is készek betartani az Egyesült Államokkal február végén, Dohában kötött békemegállapodást – jelentette ki pénteken az iszlamisták szóvivője újságíróknak.

Zabihullah Mudzsáhid hangsúlyozta, a február 29-én aláírt megállapodás “minden pontját” készek betartani, s hangsúlyozta: Afganisztán nem jelent fenyegetést a nyugati világra.

“Az országunkat nem használhatják fel senki ellen” – szögezte le Mudzsáhid.

Csütörtökön Kenneth McKenzie tábornok, a Közel-Keletért felelős amerikai Középső Parancsokság (CENTCOM) vezetője hangsúlyozta: Washington tiszteletben tartja a dohai megállapodásnak az amerikai csapatkivonásra vonatkozó részét, hozzátéve, hogy már csak 8500 amerikai katona állomásozik az ázsiai országban.

Washington a tálibokkal február 29-én kötött egyezményben ígéretet tett arra, hogy július közepéig 13 ezerről 8600-ra, 2021 májusáig pedig nullára csökkenti afganisztáni csapatai létszámát, amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik.

A csapatkivonásnak a megállapodásban rögzített feltétele szerint a tálibok nem használják Afganisztán területét az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokra, valamint nem működnek együtt a biztonságukat fenyegető szervezetekkel és személyekkel sem.

A teljes csapatkivonással kapcsolatban a tábornok az Aspen Intézet virtuális konferenciáján mindazonáltal azt mondta, a kérdés továbbra is nyitott. Leszögezte: tudják, hogy a tálibok nincsenek jó viszonyban az Afganisztánban is aktív Iszlám Állam terrorszervezettel, ám úgy vélte, továbbra is kérdés, hajlandóak-e felvenni a harcot az al-Kaidával is.

“Tetteket akarunk, nem ígéreteket” – szögezte le McKenzie.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑