Cadmus fordítás Cadmus

A terrorellenes koalíció szerint sikerült elapasztani az Iszlám Állam pénzügyi forrásait

2019. 04. 18.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció szerint sikerült jelentős eredményeket elérni az Iszlám Állam dzsihadista szervezet pénzügyi forrásainak felszámolására irányuló küzdelemben.

Marshall Billingslea, az amerikai pénzügyminisztériumnak a terrorizmus finanszírozását vizsgáló államtitkára szerdán nyilatkozva kijelentette, hogy a szövetség erőfeszítéseinek hála az utóbbi években ezek a források elapadtak. Billingslea a koalíció pénzügyi szakembereinek kétnapos tanácskozásán vett részt a bahreini fővárosban.

Az Iszlám Állam mindenekelőtt olajeladásokból és az uralma alá hajtott területek lakosságának zsarolásával jutott bevételekhez. Ez viszont a szélsőségesek iraki és szíriai területeinek elvesztésével már nem tartható fenn. „Nem uralkodnak többé ezeken az embereken, s nem maradt már területük sem az úgynevezett kalifátusukhoz” – mondta az amerikai államtitkár. Hangsúlyozta: „A kalifátusnak vége”. Az Iszlám Állam miután 2014 nyarán kiterjedt területeket hódított meg Irakban és a szomszédos Szíriában, mára azonban katonai vereséget szenvedett.

Nemrég az Egyesült Államok szíriai szövetségese, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet a délkelet-szíriai Baghúzból füstölte ki az iszlamistákat. Baghúz elestével az iszlamisták elveszítették minden korábbi területüket a régióban, több ezer szélsőséges azonban továbbra is rejtőzködik, és terrorista sejtekbe tömörülve követnek el merényleteket mindkét országban. A manámai találkozón az amerikai vezetésű koalíció pénzügyi szakemberei mindenek előtt olyan pénzügyi szolgáltatókról tanácskoztak, amelyek a dzsihadisták számára lehetővé teszik a globális tranzakciókat, s ezzel – Billingslea szerint – jelentős biztonsági kockázatot jelentenek. Mint mondta, egyes pénzügyi szolgáltatók nem rendelkeznek hatósági bejegyzéssel, így kivonják magukat az állami felügyelet alól.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑