A terrorizmus elleni közös harc fokozására szólította fel az EU-t az egyiptomi elnök

Abdel-Fattáh Al-Sisi egyiptomi elnök a terrorizmus elleni közös harc fokozására szólította fel az Európai Uniót a szervezet és az Arab Liga vasárnap Sarm Al-Sejkben megkezdődött első csúcstalálkozójának megnyitóján.

„A terrorizmus veszélye az egész világon elterjedt, mint egy kóros ragály” – jelentette ki Al-Sisi a szigorú biztonsági intézkedések mellett tartott kétnapos tanácskozáson, amelyen huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Arab részről a vendéglátó Abdel-Fattáh Al-Sisi egyiptomi elnök mellett a meghívott 21 országból 13 állam- vagy kormányfő van jelen a csúcstalálkozón, köztük a tunéziai és az iraki államfő, a palesztin elnök, valamint a szaúdi és a bahreini király.

„Jelenleg égetően szükség van arra, hogy megerősítsük e veszély ellen irányuló együttműködésünket, és közösen szálljunk szembe a kórral, amely bármely ürüggyel is jelentkezzék, igazolhatatlan” – tette hozzá az egyiptomi elnök, akinek hazája évek óta folytat küzdelmet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szárnya ellen.

Szíszi beszédében felvetette egy európai-arab együttműködés lehetőségét a biztonságos migráció érdekében. „Szükséges a két régió közötti együttműködés a biztonságos és legális migráció szavatolására oly módon, amely kielégíti közös érdekeinket. Ennek azonban párhuzamosan kell történnie az embercsempészek elleni küzdelemmel, amely a határon átnyúló szervezett bűnözés üldözésére tett erőfeszítések részeként zajlik” – hangsúlyozta.

Donald Tusk beszédében szintén kiemelt szerepet kapott a migráció. „Együtt kell működniük a származási-, tranzit- és célországoknak, hogy megtörhessék az embercsempészek üzleti modelljét, akik veszélyes utakra csalogatják az embereket, táplálva az újkori rabszolgaságot” – mondta Tusk.

A megnyitón elhangzott beszédeket követően a résztvevők zárt tárgyalásokra húzódtak vissza.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a csúcstalálkozó megkezdése előtt az Európában elutasított illegális bevándorlók fokozott visszavételét követelte az észak-afrikai államoktól. Ausztria kész nagyobb nyomást gyakorolni a kérdésben – húzta alá Kurz. Mint mondta, ezzel párhuzamosan az EU-nak is el kell végeznie „a házi feladatát”. „Amennyiben az unió részéről nincs nyomás, úgy nem lehet azon csodálkozni, hogy ezek az államok sok időt hagynak maguknak” – fogalmazott az osztrák kormányfő.

Kurz szerint joggal elvárható ezektől az észak-afrikai államoktól, hogy visszafogadják az Európában menedékkérelemre nem jogosult állampolgáraikat, mert „sok támogatást kapnak az EU-tól”.

A csúcstalálkozó kiemelt témái a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés. A tárgyalásokat három csoportba szervezték: az Európa és az arab országok közötti gazdasági együttműködés, a globális kihívások és a regionális kérdések. Elemzők nem számítanak nagyobb előrelépésekre, mivel az európai országok megosztottak a migráció kérdéseiben, az arab országok pedig még mindig a 2011-es „arab tavasz”  következményeivel küzdenek.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑