Cadmus fordítás Cadmus

A tervezettnél később tartják meg a parlamenti választásokat Pakisztánban

2023. 08. 20.

 Az új választókerületek megrajzolása miatt csak az alkotmányban meghatározott határidőn túl tudják megtartani a parlamenti választásokat Pakisztánban – közölte a dél-ázsiai ország választási bizottsága.

A bizottság közleménye szerint az új választókerületek, amelyeket a legfrissebb népszámlálás alapján rajzolnak meg, legkorábban december közepére készülnek el, ami körülbelül egy hónappal lépi túl az alkotmányban meghatározott határidőt: eszerint az előrehozott választást a parlament feloszlatását követő 90 napon belül kell megrendezni.

A választási bizottság már hét elején jelezte, hogy csak azután tudja kitűzni a voksolás dátumát, hogy megrajzolták a több száz szövetségi és tartományi választókerület új határait, emiatt a választás pedig akár a következő év elejére is eltolódhat.

A jelenleg 240 millió lakosú ország kormánya a múlt héten jelentette be lemondását és a parlament feloszlatását. A választásokig Anvár-ul Hak Kakar látja el a kormányfői feladatokat, aki a hét elején már le is tette hivatali esküjét. PaKisztán egyrészt komoly gazdasági válsággal küzd, másrészt hónapok óta hatalmi harc dúl Sehbaz Sarif leköszönő miniszterelnök kormánya és a közelmúltban korrupció miatt elítélt Imran Hán volt miniszterelnök között, akit a választási bizottság a minap öt évre eltiltott a közügyektől, korrupciós vádakkal pedig augusztus elején három év szabadságvesztésre ítélték.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑