Cadmus fordítás Cadmus

A tigréi harcosok elfogadták a tűzszünetet

2022. 03. 27.

Az idestova 17 hónapja tartó háború Etiópia északi részén most végre egy nagyon komoly fordulóponthoz ért, miután a tigréi lázadók beleegyeztek, hogy “beszüntetik az ellenségeskedést”.

Miután a kormány váratlanul határozatlan idejű humanitárius tűzszünetet hirdetett, a tigréi lázadók péntek reggel eljuttattak egy nyilatkozatot az AFP-hez, melyben közölték, hogy “elkötelezték magukat az ellenségeskedések azonnali hatállyal történő beszüntetése mellett” – írta meg a Liner.hu.

A lépés igen jelentős a 17 hónapja tartó kegyetlen háború közepette, mivel a tigréi lázadók arra sürgették az etióp hatóságokat, hogy szervezzék meg a gyorssegélyek mihamarabbi eljuttatását Tigré tartományba, ahol több százezer ember él mélyszegénységben, s fenyegeti őket az éhezés.

A háború 2020 novemberében tört ki, azóta pedig több ezer ember vesztette életét és még ennél is több ember kényszerült otthona elhagyására a folyamatos harcok közepette, mivel a konfliktus Tigréből átterjedt a szomszédos Amhara és Afar régiókra is.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök kormánya csütörtökön váratlanul tűzszünetet hirdetett, abban reménykedve, hogy ezzel a lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy eljuttathassák a humanitárius segélyeket a háború sújtotta Tigrébe, és egyben megnyithatják az utat a konfliktus megoldása előtt.

A tigréi helyzet rendkívül riasztó, főként azért, mert elképesztő mértékű humanitárius válságot idézett elő, a legtöbb beszámoló szerint pedig tömeges nemi erőszak, és kegyetlen mészárlás jellemzi a konfliktust, ráadásul mindkét fél masszív emberi jogi jogsértéseket követett el a háború során.

Az ENSZ szerint több mint 400 ezer ember kényszerült otthona elhagyására Tigrében, a 6 milliós lakosságú tartományban pedig a lakosok közel 40 százaléka küzd “rendkívüli élelmiszerhiánnyal”, s mivel az üzemanyagból is masszív hiány van, a segélyszervezet munkatársai kénytelenek gyalogosan szállítani a létfontosságú készleteket és gyógyszereket Tigrébe.

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑