Cadmus fordítás Cadmus

A török légierő kurd fegyveresek állásait támadta Irakban és Szíriában, sebesültek

2024. 01. 15.

Legkevesebb tízen megsebesültek a török hadseregnek abban a támadássorozatában – tüzérségi és légicsapásokban -, amelyet a hét végén hajtott végre Szíria északkeleti részén – közölték hétfőn a térség Damaszkusztól független kurd hatóságai.

A közlemény szerint 73 török támadást észleltek, amelyek célpontjai áramszolgáltató, és olajipari létesítmények illetve gabonaraktárak voltak, és az érintett régiók több városában, továbbá több száz kistelepülésén szűnt meg a víz- és áramszolgáltatás.

A nagy-britanniai központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistaszervezet közlése szerint hét áramszolgáltató telephelyet ért támadás, amelyek közül kettő teljes leállásra kényszerült.

Az Egyesült Államok szövetségesének számító, kurd vezetésű katonai szövetség, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője, Siamand Ali arról számolt be, hogy a hétfő délben újrakezdődött, több város ellen irányuló támadásokban egy hatósági épület és a helyi áramszolgáltató telep is találatot kapott Kámisli városban, majd tűz keletkezett a telephelyen.

Az Anadolu török állami hírügynökség Yasar Gulers török védelmi miniszter magas rangú katonatisztekkel folytatott hétfői videokonferenciáját idézve azt írta, hogy török vadászgépek 78 kurd katonai célpontot, köztük bunkereket és katonai célú olajlétesítményeket semmisítettek meg négy észak-iraki régióban, illetve Szíriában.

Az akció válasz volt egy észak-iraki fegyveres csoport pénteki támadására, amelyben kilenc török katona életét vesztette. A szóvivő hozzátette, hogy a hét végi ellentámadásokban 77 “terroristát” öltek meg, kiemelve, hogy “antiterrorista” akcióit folytatja a török hadsereg, de erről nem közölt további részleteket.

Törökország 1984 óta áll konfliktusban az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tartott és az észak-iraki területen több bázissal is rendelkező Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK); az észak-szíriai kurd autonóm fegyveres csoportok PKK-tól való függetlenségét pedig nem ismeri el.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑