Cadmus fordítás Cadmus

A tunéziai elnök menesztette tisztségéből a védelmi és az igazságügyi minisztert

2021. 07. 26.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök hétfőn menesztette Brahím Bartadzsi védelmi és Haszná bin Szlimán igazságügyi minisztert, nem sokkal azután, hogy leváltotta Hisám Masísi miniszterelnököt és felfüggesztette harminc napra a parlament működését a “társadalmi béke helyreállítása, az állam és a társadalom megvédése érdekében”.

A visszamenőleges hatályú, vasárnaptól érvényes határozat értelmében az érintett minisztériumokat a főtitkárok vagy a tárcák közigazgatási és pénzügyi ügyeivel foglalkozó illetékesek vezetik majd egy új kormány kinevezéséig – derül ki az elnöki hivatal sajtóközleményéből.

A tunéziai elnök több száz híve és ellenzője gyűlt össze hétfőn a törvényhozás épületénél, ahol kövekkel, üvegekkel és tojásokkal dobálták egymást, és a rendőrség ezért fémkordonokat állított fel közéjük.

A parlament elnöksége hétfőn “gyűlöletes puccsnak” minősítette Szaíd kezdeményezését, s felszólította a hadsereget, hogy “tartsa tiszteletben esküjét, hogy megvédi az alkotmányt és megóvja az államot és az intézményeket”.

Szaíd az alkotmány 80. cikkelyére hivatkozva vette át a végrehajtói hatalom gyakorlását. Ez “rendkívüli intézkedéseket” tesz lehetővé az elnök számára “közvetlen veszély” esetén, de csakis a kormányfővel és a parlament elnökével való egyeztetést követően.

Rásid Gannúsi házelnök – egyben az Ennahda Mozgalom nevű iszlamista párt vezetője – tagadta, hogy egyeztetett volna ezen ügyben.

Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn arra szólította fel a tunéziai politikai szereplőket, hogy tartsák tiszteletben az alkotmányt, és kerüljék el az erőszakot.

Az Arab Liga közleménye szerint a tunéziai külügyminiszter teljes körűen tájékoztatta Ahmed Abul Gheitet, a szervezet főtitkárát a helyzetről. Az Arab Liga felszólította Tunéziát, hogy a lehető leghamarabb állítsa helyre a stabilitást és a nyugalmat az országban.

Az elnök vasárnap bejelentette: maga gyakorolja majd a végrehajtó hatalmat, s új kormányfőt fog kijelölni, egyúttal azonnali hatállyal megfosztotta az összes képviselőt a mentelmi jogától.

Tunéziában vasárnap országszerte tüntetéseket tartottak, és követelték a kormány lemondását a koronavírus-járvány nyomán kialakult egészségügyi válság rossz kezelése, valamint a romló életkörülmények miatt. A megmozdulások során az Ennahda több regionális központját megtámadtak és felgyújtották.

Több mint tíz éve, 2011 januárjában Tunéziában kezdődött az arab tavasznak nevezett tüntetéshullám, amelynek során több országban felkelések kezdődtek a hatalmon lévő rendszerek ellen. Tunéziában elmozdították az országot több mint húsz éven át vezető Zejn el-Abidin ben Alit, és elkezdték megváltoztatni a tekintélyelvű rendszert, ám a rendszerváltás a jólétet nem hozta el, ami miatt sokan továbbra is elégedetlenek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑