Cadmus fordítás Cadmus

A Vöröskereszt főigazgatója szerint nagy a baj Afganisztánban

2021. 10. 23.

A segélyszervezetek nem képesek magukra utalva elhárítani a humanitárius válságot a radikális iszlamista tálibok kezére került Afganisztánban – figyelmeztetett pénteken Robert Mardini, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) főigazgatója.

A Reuters globális hírügynökségnek adott interjújában Mardini sürgette a nemzetközi közösséget, hogy vegye fel a kapcsolatot az ázsiai ország új uraival. “Afganisztán bonyolult válsággal küzd, amely napról napra súlyosbodik” – fogalmazott az ICRC főigazgatója. Mint mondta, a több évtizede húzódó konfliktusok, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai és a klímaváltozás tovább nehezítik a civilek helyzetét.

“A segélyszervezetek képességei korlátozottak, annak ellenére, hogy összpontosítani próbálják erőfeszítéseiket” – hangsúlyozta Mardini. Kiemelte azt is, hogy a vöröskereszt más partnerszervezetekkel közösen fokozta segélyezését a tálib hatalomátvétel után, de mindez nem elegendő a szükségletek fedezéséhez. Ezért elengedhetetlen a nemzetközi közösség fellépése – tette hozzá.

A főigazgató szerint a mintegy 39 millió afgán harmadát fenyegeti alultápláltság, és 18 millióan szorulnak egyéb segélyekre vagy védelemre.

A radikálisok hatalomra kerülésével a nemzetközi segélyeket befagyasztották, a nemzetközi közösség pedig vonakodik elismerni az új kabuli vezetést. A tálibok korábbi uralma idején, 1996 és 2001 között számos segélyszervezetet űztek el az országból. Most azonban közölték, hogy elfogadják a nemzetközi segítséget, és védelmet ajánlottak a segélyszervezetek munkatársainak. Ugyanakkor elutasítják, hogy a támogatásokhoz követeléseket fűzzön a nemzetközi közösség.

Atv.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑