Cadmus fordítás Cadmus

Aggasztóak az afganisztáni egészségügyi dolgozók és létesítmények elleni támadások

2020. 06. 22.

Aggasztóak az afganisztáni egészségügyi létesítmények és dolgozók ellen a koronavírus-járvány idején elkövetett “szándékos támadások” az ENSZ vasárnap közzétett jelentése szerint.

Az ENSZ afganisztáni segítő missziója (UNAMA) közölte, hogy március 11. és május 23. között 12 szándékos erőszakcselekményt dokumentált, amelyek háborús bűncselekményeknek számítanak.

A jelentés szerint nyolc ilyen támadást a tálibok hajtottak végre, három másikat pedig az afgán biztonsági erőknek tulajdonítanak.

A legmegdöbbentőbb az egyik kabuli kórház szülészete ellen elkövetett merénylet volt, amelyben 24 ember vesztette életét májusban, ennek elkövetőjét még nem azonosították.

Az Egyesült Államok szerint a támadás a tálibok és a kabuli kormány ellen egyaránt harcoló Iszlám Állam helyi szervezetének kézjegyét viselte magán.

“Amikor sürgős humanitárius segítségre van szükség minden egyes afgán élet megvédelmezéséhez, mind a tálibok, mind az afgán biztonsági erők az egészségügyi ellátásokat akadályozó erőszakcselekményeket követtek el” – közölte Deborah Lyons, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja, az UNAMA vezetője. “Az ilyen tettekre nincs mentség, a polgári lakosság biztonságának és jólétének elsődlegesnek kell lennie”.

Zabibulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője tagadta az ENSZ-jelentésben foglaltakat. A tálibok vasárnapi közleményükben kijelentették, hogy nem támadtak egészségügyi létesítményekre, ehelyett védelmezték őket.

Az afgán kormány illetékesei egyelőre nem reagáltak az AP amerikai hírügynökség megkeresésére.

Afganisztánban 28 833 igazolt fertőzöttet és 581 halálesetet tartanak nyilván, bár nemzetközi segélyszervezetek szerint megközelíthetőség és szűrési kapacitások hiányában ezek a számok jóval magasabbak lehetnek.

A kabuli szülészet ellen május 12-én elkövetett támadás után az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet úgy döntött, hogy befejezi kabuli tevékenységét. A támadásban két csecsemő, számos kismama és ápolónő veszítette életét, és órákon át tartó tűzpárbaj alakult ki az afgán rendőrséggel.

Az egészségügyi intézmények, így a kórházak és az ott dolgozók elleni szándékos erőszakcselekményeket tiltja a nemzetközi jog, azok háborús bűncselekményeknek minősülnek.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑