Cadmus fordítás Cadmus

Algéria elzárta az egyik Spanyolországba tartó gázvezetékét

2021. 11. 04.

Ezt Teresa Ribera környezetvédelmi és energetikai miniszter jelentette be kedden, egy nappal azután, hogy Algéria leállította a szállítást a két országot összekötő vezeték egyikén, amelyik Marokkón halad keresztül.

A TVE televízióadónak adott interjúban a spanyol tárcavezető azonban hangsúlyozta, hogy Algéria kész több gázt adni, amennyiben Madridnak szüksége lenne rá.

Abdelmadjid Tebboune algériai elnök vasárnap utasította a Sonatrach állami energiaipari vállalatot, hogy a Rabattal fennálló feszültségek miatt állítsa le a Marokkón keresztül vezető gázvezetéken keresztül Spanyolországba irányuló gázexportot – írja az Africa News.

Algéria, Afrika legnagyobb földgázexportőre 1996 óta használja a Gaz-Maghreb-Európa (GME) vezetéket, hogy évente több milliárd köbméter gázt szállítson Spanyolországba és Portugáliába. A GME-szerződés azonban vasárnap éjfélkor lejárt, alig több mint két hónappal azután, hogy Algír megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval.

Algériai és spanyol tisztviselők szerdán közölték, hogy Algír ezentúl kizárólag tenger alatti vezetéken keresztül szállít földgázt Spanyolországba, hogy elkerülje Marokkót.
Szakértők kiemelték, hogy a Medgaz néven ismert alternatív tenger alatti vezeték kisebb kapacitással rendelkezik, mint a GME, miközben Spanyolországban egyre nagyobb aggodalmat kelt a gázhiány és az Európa-szerte emelkedő energiaárak.

Időközben a BP, a világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalata arra figyelmeztetett, hogy a gázpiac a megnövekedett kereslet miatt feszes marad egész télen. Érdekes tény, hogy a cég nyeresége a várakozásokat felülmúlóan több mint 3,3 milliárd dollárra nőtt az utolsó negyedévben, messze meghaladva a 2020 azonos időszakában elért 86 milliót
– olvasható a Világgazdaság oldalán.

A teljes írást itt olvashatják el.

Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑