2018. 06. 13.

Algériából közelíthetik meg a spanyol partokat az embercsempészek

Olaszország lezárta a kikötőit. Az új római kormány az ENSZ, az Európai Unió és Berlin nyomásának sem enged, így a civil csoportok hajói mostantól nem tehetik ki Olaszországban az afrikai partoknál felvett menedékkérőket. A segélyszervezetek szerint emiatt kritikus állapotok alakultak ki az Aquarius nevű hajón, amelyen több mint 600 bevándorló várakozik. Napközben az új, baloldali spanyol kormányfő felajánlotta, hogy náluk kiköthet a hajó. Többen arra figyelmeztetnek, hogy ezzel elindulhat Spanyolország felé a bevándorlók áradata.

Sem Málta, sem Olaszország nem adott kikötési engedélyt az Aquariusnak, mindkét fél azt mondja, hogy a másik lett volna köteles beengedni a hajót.

Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: Olaszországnak lett volna egy koordinációs kötelezettsége, ami azt jelenti, hogy Spanyolországgal, Líbiával, Máltával és Gibraltárral fel kellett volna vennie a kapcsolatot, és meg kellett volna állapodnia arról, hova viszik ezeket az embereket.

Az olasz kikötőknek azonban nem feltétlenül kell fogadniuk minden hajót. Egy feltétel van, amely szerint nem lehet diszkriminatív a gyakorlat, Olaszországnak következetesnek kell lennie, ha ezt a tevékenységet kitiltja, vagyis nem mondhatja azt, hogy csak bizonyos zászló alatt hajózó hajókat nem enged be a kikötőibe – hívta fel a figyelmet.

Málta közelében állt a hajó

Az Aquarius esetében egy gibraltári lobogó alatt közlekedő hajóról van szó, amelynek Gibraltár a honi kikötője, ezért Gibraltár köteles lett volna fogadni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gibraltári hatóságok partra engedték volna szállni ezeket az embereket, de legalább a hajó le tudott volna horgonyozni – mondza.

Ehhez képest a hajó egy-két csomóval haladt, ami körülbelül 2 km/h-s sebességet jelent, vagyis nem vette az irányt teljes gőzzel Gibraltár felé, hanem Málta közelében „gyakorlatilag állt” az Aquarius – közölte a szakértő.

Parti tengeren vették fel a migránsokat

Tóth Norbert véleménye szerint mivel parti tengeren vette fel az embereket a hajó, a líbiai parti őrségnek lett volna a feladata ezt megakadályozni, alapvetően ennek a szervezetnek a feladata fenntartani a rendet.

Ha az derülne ki, hogy az Aquarius az embercsempészek tevékenységéről tudva, szándékosan vette fel ezeket az embereket, akkor felmerülne az embercsempészet bűncselekménye, bűnsegédi alakzat jöhet számításba – mondta.

Tóth Norbert úgy vélekedett: ha Spanyolország folytatja a most elkezdett gyakorlatát, akkor Líbiából Algériába tevődhet át az embercsempészet útvonala, és Algériából fogják megközelíteni a spanyol kikötőket, partokat.

Róma két hajót küld a térségbe

A 629 migránst szállító Aquariust olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja a bevándorlókat – jelentette be kedden a hajót működtető SOS Méditerranée civil szervezet.

A mentőhajót üzemeltető másik civil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül közölte, hogy Róma két hajót küld a térségbe. Ezek átveszik a Földközi-tengerből kimentett migránsok egy részét, majd az Aquariusszal együtt elindulnak a spanyolországi Valenciába.

Korzika is segítséget ajánl az Aquariusnak

A Franciaországhoz tartozó Korzika szigete is segítséget ajánlott kedd reggel az Aquarius mentőhajónak, amelyet sem Olaszország, sem Málta nem hajlandó fogadni.

„A vészhelyzetre való tekintettel Korzika kormányzótanácsa felajánlja az SOS Méditerranée-nak, hogy az Aquarius kiköthet Korzika egyik kikötőjében” – írta a Twitteren Gilles Simeoni, a testület elnöke.

M1, Hirado.hu

, , , , ,
Back to Top ↑