Cadmus fordítás Cadmus

Ártatlan palesztin civilt ölt meg az izraeli hadsereg

2022. 11. 14.

Izraelben egy katona állítása szerint tévedésből lelőtt egy civilt hétfő reggel egy buszmegállóban – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az izraeli megszálló erőkhőz tartozó  katona szerint  tévesen terroristának vélte a furcsán viselkedő, fenyegetően közeledő férfit, és rálőtt. A férfit súlyos állapotban szállították a kfar-szabai Meir kórházba, ahol az orvosok már nem tudták megmenteni, belehalt sérülésébe.

Rajta kívül a lövés következtében a buszmegállóban könnyebben megsebesült egy járókelő, őt is kórházba szállították.

A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint az incidens valószínűleg újraindítja a vitát a katonák fegyverhasználati szabályaitól, melyeket számos jobboldali politikus túl szigorúnak vél, ugyanis szerintük akadályozzák a biztonságiak hatékonyságát.

Az izraeli parlamentbe, a kneszetbe a november 1-i választásokon bejutott nacionalista képviselő, Itamar Bengvir, aki a Benjamin Netanjahu vezetésével felálló új kormányban a belbiztonsági miniszteri tárcát követeli magának, enyhíteni akarja a jelenlegi fegyverhasználati szabályokat, hogy a rendőrök és a katonák könnyebben használhassanak éles tüzet a támadók, köztük a köveket és Molotov-koktélokat dobálók ellen.

Március óta újabb erőszakhullám kezdődött, melyben az izraeli biztonsági erők több mint 135 palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, a legtöbbet 2015 óta. A hadsereg szerint a legtöbbjük fegyveres volt, akik rajtaütésben haltak meg, de életüket vesztették kődobáló fiatalok és vétlen emberek is.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Ciszjordániát, ahol több mint 130 települést alakított ki, noha a nemzetközi jog tiltja civilek be- és kitelepítését háborúban elfoglalt területek esetében. A palesztinok Ciszjordániában és a Gázai övezetben, kelet-jeruzsálemi fővárossal szeretnék létrehozni saját államukat.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑