2018. 06. 12.

Asztana regionális központtá válna

Hivatalosan idén január elsejétől, a gyakorlatban valószínűleg a nyár folyamán kezdi el munkáját az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC), hogy alternatívát nyújtson a térség feltörekvő gazdaságai számára. Amolyan új Hongkong vagy New York a cél, ahol a nagy cégek friss lehetőségeket találhatnak, mégpedig úgy, hogy nem köti őket a helyi politikai és gazdasági környezet, s viszonylag távol tudnak maradni az említett erőközpontok reguláitól.

Kazahsztán alapvető elmélete ugyanis az, hogy bár sok szállal kötődik Oroszországhoz vagy Kínához, féltékenyen őrzi függetlenségét, és igyekszik saját brandként működni az élet és az üzlet minden területén. Ezért is folynak tárgyalások a szíriai békéről Asztanában, ide, a kazah sztyeppére próbálja csábítani a politikai szereplők mellett az üzleti élet nagyjait is Kazahsztán.

Az AIFC mögött áll a ­technológiai részvények fóruma, a New York-i Nasdaq, valamint a Kínai Befektetési Bank. A tervek szerint az új pénzügyi központ lehetne az a hely, ahol az ­eurázsiai térség legfontosabb gazdasági szereplői forgatják a pénzüket, így lefedik Közép-Ázsiát, az ­Eurázsiai Gazdasági Uniót, a Közel-Keletet, Nyugat-Kínát, Mongóliát és a Kaukázus ­országait.

2025-ig negyvenmilliárd dolláros befektetést kívánnak elérni, amely a kazah gazdasági teljesítmény egy százalékát jelentené akkor. Az elképzelés szerint a vállalkozások ügyeit brit jogrend alapján rendezik. Külön ágat jelentene az AIFC-ben az iszlám bankolás, amely az ottani vallási törvényeknek megfelelő módon adna lehetőséget a pénz megforgatására, a szervezők szerint az üzletek mintegy ötöde ebbe a csoportba tartozna, ha már az ügyfelek nagy része iszlám országból érkezik.

A kínai és orosz cégek Asztana segítségével tudnák elkerülni a nyugati szankciókat, így nem is meglepő a két nagyhatalom érdeklődése a projekt iránt, ahogy az irániak is alternatívát látnak az AIFC-ben. Asztana persze mindezt nem tudná megvalósítani, ha nem lenne a térség legnagyobb olaj- és gáztartalékának otthona, s nem fognák vaskézzel a kazah politikai szereplőket a stabilitás érdekében.

Ahogy látható, a kereteket a kazahok megépítik, kérdés, hogy sikerül-e bevonzani az igazi nagyágyúkat az ­AIFC-be. Ennek főleg ­pszichológiai okai vannak, a zűrzavaros világban a nagy cégek nem bíznak feltétlenül a hangzatos ígéretekben.

Kazahsztán sikerét főleg stabilitása és kiszámítható politikai rendszere adja, de ez egyben gátja is a fejlődésnek, mivel az állam nehezen szabadul meg a sikeres cégektől. Ilyen például az Air Astana légitársaság, a Kazakhtelecom vagy az uránbányászattal foglalkozó Kazatomprom. Ezeket a kazah óriáscégeket ­várhatóan az AIFC segítségével privatizálják, legalábbis bizonyos külföldi szereplőket is bevonnak a működésbe, ha valóban meg tudnak egyezni az igazán nagy és megbízható partnerekkel.

Magyar Idők – Sitkei Levente

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑