Cadmus fordítás Cadmus

Athén kész tárgyalni a földközi-tengeri energiahordozókról, de ragaszkodik a jogaihoz

Görögország kész tárgyalni a Földközi-tenger keleti medencéjének energiahordozói kapcsán Törökországgal kialakult feszültségről, de ragaszkodik a jogaihoz – szögezte le a görög külügyminiszter a német hivatali partnerével folytatott keddi athéni megbeszéléseit követően.

Níkosz Déndiasz egyúttal provokációval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Törökországot a földgáz utáni kutatásai miatt, hangsúlyozva, hogy az ügy nem csupán a két országot érinti, hanem az egész Európai Uniót.

Heiko Maas, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztere aggodalmát fejezte ki a kialakult feszültséggel kapcsolatban, és figyelmeztette Ankarát és Athént, hogy “a tűzzel játszanak”.

Maas leszögezte, hogy Németország és az EU kiáll Görögország mellett, mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a vitára diplomáciai megoldást kell találni, a nemzetközi jog keretein belül.

A két NATO-tagállam, Görögország és Törökország kedden bejelentették, hogy hadgyakorlatokat kezdenek a térségben.

Athén és Ankara közt régóta vita van a tengeri határok kapcsán, a térségben felfedezett földgázmezők pedig tovább mélyítik az ellentétet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus közepén jelentette be, hogy országa újrakezdi a földgáz utáni kutatásokat a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tengeren Ciprus és Görögország haragját váltották ki, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezeket.

Az EU szerint az ottani török kutatások sértik a nemzetközi jogot. A török lépés után Franciaország megerősítette katonai jelenlétet a térségben, míg Németország közvetíteni próbál a görög-török vitában.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑