Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 10. 12.

Teljes blokád alatt Gáza, napokon belül minden elfogy

2023. 10. 12.

A Gázai övezetben jelenleg még van üzemanyag, amellyel a többi között a kórházak aggregátorait is működtetik, de pár órán belül el fog fogyni – figyelmeztetett csütörtökön Genfben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

“Úgy tudjuk, egyelőre még van üzemanyag, hogy működjenek az áramtermelő berendezések, például a kórházakban, de valószínűleg már csak pár órára elegendő” – magyarázta Fabrizio Carboni, az ICRC közel-keleti területi igazgatója.

Carboni tudatta, hogy a jelenleg az övezetben lévő készleteik nem tartanak már ki sokáig, és ezért nagyon fontos volna, hogy további eszközöket tudjanak bejuttatni a Gázai övezetbe.

“Vannak még készletek, üzemanyag, klór, egészségügyi eszközök, de az ott lévő készletekkel nem fogjuk tudni nagyon sokáig támogatni a lakosságot. Ezért kell, hogy további készleteket tudjunk bejuttatni” – fejtette ki az ICRC regionális vezetője.

ENSZ: a Gázai övezet két héten belül kifogyhat az élelemből

Két héten belül kifogyhat az élelemből a külvilágtól elszigetelt, több mint kétmillió lakosú Gázai övezet – közölte kedden az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

“Véleményünk szerint az élelmiszerkészletek a legtöbb gázai boltban két héten belül elfogynak” – ismertette Saca Mograbi, a WFP szóvivője.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az üzletek harmadában már egy hétre elegendő készlet sem maradt.
“Sürgősen szükségünk van pénzügyi eszközökre, hogy a rászorulókon segíthessünk, mert saját élelmiszerkészleteink hamarosan elfogynak” – tette hozzá Mograbi.

Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet véres hétvégi támadását követően teljesen elszigetelte a part menti térséget.

Stéphane Dujarric, az ENSZ szóvivője hétfőn este adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gázai övezetben, de ezekből “valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni”.

Napenergia-termelésre áll át a Gázai övezet helyi áramszolgáltatója

A Gázai övezet helyi áramszolgáltatójának szerdai közlése szerint napenergia-termelésre kell átállniuk a palesztin övezet izraeli blokádja miatt.

A vállalat közlése szerint mindazonáltal mindössze napi 10 órára elegendő áramot lesznek képesek előállítani így.

X-vezér: több száz Hamász-közeli felhasználói fiókot távolítottunk el a platformról

Az X közösségi felület több száz “Hamászhoz kötődő fiókot” távolított el, és több tízezer poszt eltávolítására vagy megjelölésére tett intézkedéseket az Izrael elleni támadás óta – közölte a korábban Twitter néven ismert portál vezérigazgatója, Linda Yaccarino csütörtökön.

“Továbbra is azonnal reagálunk a világ minden tájáról, köztük az uniós tagállamokbeli bűnüldöző szervektől érkező megkeresésekre” – írta Yaccarino szerdán Thierry Breton az Európai Bizottság belső piacért felelős tagjának címzett, a X-en közzétett levelében.

Breton kedden felszólította a közösségi vállalat tulajdonosát, Elon Muskot hogy foglalkozzon a platformot elárasztó, a Hamász palesztin  csoporthoz kötődő dezinformációval annak érdekében, hogy az X megfeleljen az újonnan megalkotott európai uniós online tartalomszabályzásoknak.

“Arra kérem, hogy sürgősen bizonyosodjon meg arról, hogy a rendszere hatékonyan működik, és a meghozott válságintézkedésekről mihamarabb számoljon be a csapatomnak” – írta Breton az X-en is közzétett, Musknak küldött levelében.

Breton bejegyzésére válaszolva Musk elmondta, hogy vállalata irányelvei szerint minden lépésük nyilvános és átlátható. “Kérem, sorolja fel az X-en közzétett, Ön által említett jogsértéseket, hogy a nyilvánosság számára is jól látható legyen” – mondta Musk.

“Ön jól ismeri a felhasználók – és a hatóságok – jelentését a hamis tartalmakról és az erőszak dicsőítéséről. Önökön múlik, hogy bebizonyítsák, állják a szavukat ” – válaszolt Musknak Breton.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) néven ismert online tartalomszabályozás előírja az X és más nagyobb online platformok számára, hogy távolítsák el az illegális tartalmakat, és hozzanak intézkedéseket a közbiztonságot és a közbeszédet fenyegető kockázatok kezelésére.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑