Cadmus fordítás Cadmus

Az amerikai hadsereg a szíriai kormánnyal szövetséges fegyveresekre mért légicsapást

2018. 02. 08.

Az amerikai hadsereg a szíriai kormánnyal szövetséges önvédelmi erőkre mért légicsapást szerdán, miután  állítólag mintegy 500 fegyveresük támadást indított Deir Ezzor tartományban a szíriai ellenzéki erőknek nevezett kurdok és iszlamisták által verbuválódott amerikai irányítású fegyveres szervezet ellen. Washington szerint a fegyveres csoport kíséretében amierikai tanácsadók voltak.

A nyilatkozó elmondta, hogy a légicsapásokat “önvédelemből” rendelték el, miután a kormányhoz hű erők tüzérsége és harckocsijai tűz alá vették az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erőket (SDF). A szíriai hadsereggel szövetséges szervezet mintegy száz fegyveresét megölték – tette hozzá.

Az amerikaiak már többször támadták az Iszlám Állam és más terrorista csoportok ellen harcoló Szíriai Arab Hadsereg és szövetségeseinek állásait a térségben.

Több név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő arról számolt be, hogy amerikai részről nem voltak veszteségek, míg az SDF egyik tagja megsebesült. Az SDF a koalíciós erőkkel vállvetve mért csapást a támadókra, de a meghátráló katonáikat és járműveiket nem vették célba- hangsúlyozta az amerikai katonai tisztviselő. Szólt arról is, hogy az elmúlt hetekben a térségben megfigyelhető volt a kormánnyal szövetséges egységek lassú megerősítése, ezért figyelmeztették az orosz illetékeseket az SDF ottani jelenlétéről. A koalíciós erők folyamatosan kapcsolatban álltak az oroszokkal a támadás előtt és után, és az orosz fél arról biztosította őket, hogy nem fognak csapást mérni a koalíciós erőkre.

Franc Klincevics, az orosz parlamenti felsőház védelmi és biztonsági bizottságának első alelnöke agressziónak minősítette az amerikai irányítás alatt álló koalíció légicsapását.

Orientalista.hu – MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑