Cadmus fordítás Cadmus

Az amerikai hadsereg elkötelezett Tajvan megvédésében

2022. 09. 19.

Joe Biden amerikai elnök leszögezte: amennyiben Kína invázióra szánja el magát, az amerikai haderő ott lesz, hogy megvédje Tajvant.

A CBS készített egy interjút Joe Biden amerikai elnökkel, melyben az elnök azt állítja, az Egyesült Államok „tartja magát ahhoz, amit annak idején aláírtak”. Az „Egy Kína” politika kapcsán kiemelte, nem bátorítják Tajvant a függetlensége kikiáltására, ez az ő szabad döntésük. Ha azonban így döntenek [hogy kikiáltják], az USA ott lesz, hogy megvédje őket. Ellentétben a kommunista állam más szomszédaival, akiket következmények nélkül rohanhattak le és kebelezhettek be az „Egy Kína” politika nevében.

A CBS riportere ennek kapcsán rákérdezett az elnöknél: Ukrajnával ellentétben Tajvant megvédené-e Amerika, ha Kommunista Kína megindulna, mire Biden leszögezte:

Igen, ha egy ilyen példátlan támadásra sor kerülne, megtennénk.

Ez azért is történelmi kijelentés, mivel korábban az amerikai elnökök jobbára csak homályosan fogalmaztak Tajvant illetőleg, Biden az első, aki kijelentette, készek fegyveres erőkkel is megvédeni a szigetországot. Az is igaz viszont, hogy korábban a kínai agresszió sem volt ennyire jelentős.

Hszi Csin-ping, Kína teljhatalmú ura már korábban megüzente Bidennek, „aki a tűzzel játszik, megégeti magát”.

Bonnie Glaser, Ázsia szakértő az amerikai elnök kijelentései kapcsán arra hívta fel a figyelmet:

Ha Biden elnök meg akarja védeni Tajvant, ahhoz ütőképes hadseregre is szüksége van.

Hozzátette, nem gondolja, hogy a hangzatos szavak megállítanák a kínai inváziót. Abból kiindulva, milyen állapotban van az amerikai haderő a demokraták ámokfutása után, Tajvan nem lehet nyugodt. Ha viszont Kína tényleg támadásra szánja magát, Amerika pedig kiáll a szigetország mellett, akkor az a történelmileg szokatlan helyzet állhat elő, hogy egy fegyveres konfliktusban nem az Egyesült Államok lesz a megszálló agresszor.

Guardian Elemi.hu nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑