Cadmus fordítás Cadmus

Az ASEAN külügyminiszterei véglegesíteni akarják Kínával a vitatott tengeri területekről szóló megállapodásukat

2023. 02. 05.

Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.

Erről az indonéziai fővárosban, Jakartában tartott tanácskozásukon döntöttek az országcsoport tárcavezetői.
Retno Marsudi indonéziai külügyminiszter ezzel összefüggésben közölte, hogy a szervezet soros elnöki tisztségét betöltő Indonézia kész házigazdaként szolgálni a tárgyalásoknak, amelyek idei első fordulóját márciusban tartják meg.

Hangsúlyozta: az ASEAN-tagok elkötelezettek, hogy az egyeztetéseket a lehető leghamarabb megtartsák, és meg tudjanak állapodni Pekinggel a konfliktusokat megelőzni hivatott viselkedési kódexben, amelyről már évek óta egyeztetnek.

Az évente sokmilliárd dollár értékű áruforgalmat bonyolító, energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-Kínai-tengert Peking szinte egészében magának követeli, de az ASEAN-tag Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia és Brunei is igényt tart bizonyos területekre.

Kína ebben a kérdésben korábban azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy egy alapvetően ázsiai vitába akar beleavatkozni. Washington ugyanis hadihajókat és repülőket küldött a térségbe a szabad hajózás biztosítására hivatkozással, miután Kína elkezdett mesterséges szigeteket és azokon katonai infrastruktúrát építeni a tengerben.

Az ASEAN-tag Indonézia eredetileg nem vitatta Kína igényeit, csak azt követően jelezte fenntartásait, hogy Peking magának követelte az Indonézia kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó térséget is a Natuna-szigetektől északra.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑