Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2024. 02. 11.

Iráni külügyminiszter: Teherán nem akarja kiterjeszteni a háborút

2024. 02. 11.

Az iráni külügyminiszter szombaton egynapos libanoni látogatásán kijelentette, hogy sem Irán, sem Libanon nem akarja kiterjeszteni az ellenségeskedéseket a térségben.

“Irán és Libanon ismételten kijelenti, hogy a háború nem megoldás, és egyáltalán nem gondolunk a kiterjesztésére” – mondta Bejrútban libanoni kollégájával, Abdallah Bu Habibbal közösen tartott sajtótájékoztatóján Hoszein Amirabdollahián szombaton, négy hónappal azután, hogy a Hamász támadást hajtott végre Izrael ellen, amelyre az izraeli hadsereg a Hamász ellen indított háborúval válaszolt.

Az iráni külügyi vezető szerint a gázai konfliktusnak kizárólag politikai megoldással lehet véget vetni. Hozzátette, hogy Teherán tárgyalásokat folytat Szaúd-Arábiával a kérdésről.

Hoszein Amirabdollahián óva intette Izraelt egy Libanon elleni teljes körű háborútól, hozzátéve, hogy ez lenne Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök “utolsó napja”.

Az iráni külügyminiszter azt is kijelentette, hogy országa üzenetet váltott az Egyesült Államokkal a konfliktusról, így a Hamász  palesztin szervezet szövetségeséről, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalomról.

A palesztin nép szolidaritásának jegyében a  Hezbollah szinte naponta vív tűzpárbajt az izraeli hadsereggel a libanoni-izraeli határ térségében a Hamász támogatására.

Amirabdollahián szombaton találkozott a libanoni ügyvezető miniszterelnökkel, a külügyminiszterrel, a házelnökkel és Haszan Naszrallahhal, a Hezbollah vezetőjével is.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑