Cadmus fordítás Cadmus

Az eddig ismertnél több tádzsik áldozata volt a kirgiz-tádzsik határkonfliktusnak

2021. 05. 07.

A korábban közöltnél több, tizenkilenc halálos áldozata volt tádzsik részről a Kirgizisztán és Tádzsikisztán közötti, előző heti határkonfliktusnak – tájékoztattak a tádzsik hatóságok csütörtökön.

Az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd tartomány vezetésének sajtószolgálata arról számolt be, hogy a halottak között hat katona és tizenhárom civil volt, s rajtuk kívül 87-en megsebesültek.

A rendkívül zárt, közép-ázsiai ország most közölt először részletes adatokat az összecsapások áldozatairól.

A dusanbei kormány mintegy 200 ezer eurónyi (mintegy 71 millió forintnyi) támogatásban részesíti az áldozatokat.
Kirgiz részről a hivatalos számok szerint legkevesebb 36 halálos áldozatot követelt a fegyveres konfliktus, közöttük harmincegy civil volt, s további 183 ember megsebesült.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú. Ennek jelentős része vitatott terület, amelynek 580 kilométernyi szakaszáról sikerült eddig a két félnek megállapodásra jutnia.

A Szovjetunió összeomlását követően – addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – számos határ menti körzet hovatartozása vita tárgyává vált, emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki.

A helyzet április 28-án vált ismét feszültté a Golovnoj vízgyűjtő közelében a térségbeli kirgiz és tádzsik falvak lakói között, amelyet mindkét oldal sajátjának tekint. Egy nappal később fegyveres összecsapások robbantak ki a két ország katonái között. Még aznap este sikerült a feleknek tűzszünetben és a katonai alakulatok visszavonásában megállapodniuk. A harcok miatt a helyi lakosság egy részét ki kellett telepíteni.

MTI

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑