Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesült Államok 165 millió dolláros segélyt küld Jemennek

2021. 08. 10.

Az Egyesült Államok 165 millió dolláros (mintegy 49,5 milliárd forint) humanitárius segélyt küld a polgárháború sújtotta Jemennek – jelentette ki hétfőn Tim Lenderking, az Egyesült Államok jemeni különmegbízottja, hozzátéve: reméli, hogy a lépés másokat is további adakozásra sarkall.

“Támogatjuk az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy megelőzzük az éhínséget, amely ismét nagyon valós fenyegetéssé válik” – mondta újságíróknak Lenderking. “Remélem, hogy a mai bejelentés további bejelentéseket fog eredményezni” – tette hozzá. A humanitárius válság enyhítését és az életmentést célzó azonnali intézkedések hozzájárulhatnak a békefolyamat előmozdításához is – közölte, további támogatásra felszólítva más adományozókat, különösen a térségbelieket.

A segélyt az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalán (USAID) keresztül folyósítják.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a 30 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében.

ENSZ-ügynökségek az év elején figyelmeztettek: körülbelül 400 ezer gyereket fenyeget az éhínség sürgős beavatkozás nélkül.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑