Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt a Gázai övezetben

2023. 10. 10.

Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt az izraeli blokád alá vett, palesztin lakosságú Gázai övezetben – közölte hétfőn Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője.

“Nyilvánvalóan nincsenek abban a helyzetben, hogy el tudjanak onnan menni” – hangsúlyozta a szóvivő. “Arra összpontosítanak, hogy a mandátumuk keretében minden tőlük telhetőt megtegyenek” – tette hozzá.

Dujarric szerint az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) munkatársairól van szó, akiknek a többsége palesztin, de van köztük mintegy 300 külföldi dolgozó is.

A mindössze 40 kilométer hosszú és 6-12 kilométer széles part menti sáv teljes blokádját Izrael hétfőn jelentette be, két nappal azt követően, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet – amelyet a világ számos országában terrorszervezetként tartanak nyilván – támadást indított Izrael ellen.

Dujarric közlése szerint a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gázai övezetben, de ezekből “valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni”.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy az UNRWA által üzemeltetett egyik iskolát, ahol családok kerestek menedéket, találatok érték. Hozzátette, hogy az incidensben nem sebesült meg senki.

A nemzetközi segélyek, köztük az EU-támogatás befagyasztása iránt érdeklődő kérdésre Dujarric azzal válaszolt: az ENSZ reméli, hogy a palesztin térségekben végzett tevékenységei finanszírozását meg tudják óvni. Hozzátette, egyelőre nem világos, hogy az UNRWA finanszírozását veszély fenyegeti-e.

Az UNRWA hétfőn este arról számolt be, hogy időközben több mint 137 ezer ember keresett menedéket az ENSZ által berendezett szükségszállásokon. A palesztin menekülteket segélyező hivatal szerint ezek a szükségszállások már 90 százalékban telítve vannak, s félő, hogy a humanitárius helyzet csak rosszabbodni fog a térségben.

Az UNRWA közölte azt is, hogy több mint egy tucat létesítményét érte izraeli találat, de eddig csak anyagi károk keletkeztek. A Gázai övezetben csaknem másfél millió embert tart nyilván menekültként az ENSZ-hivatal.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑