Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ a junta fegyverhez és devizához jutásának megakadályozását szorgalmazta

2023. 07. 09.

Felszólította nemzetközi közösséget csütörtökön Genfben az ENSZ: vágja el a külföldi fegyverek és devizabeszerzési lehetőségétől a Mianmart irányító juntát, hangsúlyozva, hogy a katonaság által a lakosság ellen használt fegyverek “nem az égből pottyannak le”.

A lakosság “félelemben és terrorban” él – jelentette ki Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki a Mianmarról készült új jelentést ismertette a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa előtt.

Volker Türk felszólított minden országot, hogy akadályozza meg a fegyverszállítást és hozzon célzott intézkedéseket annak érdekében, hogy korlátozzák a junta hozzáférését a külföldi devizákhoz, a repülőgép-üzemanyaghoz és más olyan eszközökhöz, amelyeket a lakosság elleni támadásokhoz használnak.

Ezek a fegyverek nem az égből pottyannak le” – mondta a főbiztos, aki a fegyverszállítások mögött húzódó gazdasági érdekek elemzését javasolta.

Thomas Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője hangsúlyozta, hogy a külföldi devizák révén tud a junta fegyvereket vásárolni, ellátni a fegyvergyárakat, üzemeltetni a repülőgépeit és a helikoptereit.

“Életbevágóan fontos, hogy a nemzetközi közösség egységesen lépjen fel, hogy megfossza a juntát ezektől a pénzektől” – mondta a jelentéstevő, aki felszólította az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, hogy folytassák az erre irányuló erőfeszítéseiket, más országokat pedig, hogy kövessék a példájukat.

A főbiztos kijelentette: egész falvakat romboltak porig és gyújtottak fel. Hozzátette: a katonák országszerte legalább hetvenezer házat gyújtottak fel a puccs óta, 70 százalékukat a Jangontól mintegy 500 kilométerre északra fekvő Szagaing régióban.

Hiteles forrásokra hivatkozva Volker Türk kijelentette, hogy 3747 ember halt meg, amióta a katonaság hatalomra került, és 23 747 embert vettek őrizetbe. A főbiztos 19 377 politikai fogoly haladéktalan szabadlábra helyezését követelte.

A főbiztos ismételten bírálta, hogy a hadsereg szisztematikusan megakadályozza a humanitárius segélyek célba juttatását. Az ENSZ adatai szerint az országban 15,2 millió ember szorul sürgős élelmiszersegélyre.

Az ENSZ adatai szerint az államcsíny óta akár negyvenet is elérheti a Mianmarban meggyilkolt segélymunkások száma, és több mint kétezret őrizetbe vettek közülük.

Mianmarban 2021 február elején vette át a hatalmat a hadsereg pár órával az újonnan megválasztott parlament megalakulása előtt. A katonaság arra hivatkozott, hogy a civil kormányzat nem vette figyelembe a voksolással kapcsolatos panaszait.

Az ország vezetőit, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit, az ország akkori de facto miniszterelnökét őrizetbe vették, és azóta több ügyben is bűnösnek mondta ki a bíróság. A választásokat toronymagasan nyerte meg Aung Szan Szú Kji pártja. A puccsot országos tiltakozáshullám követte, melyre a junta kíméletlen elnyomással válaszolt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑