Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ-főtitkár és az Iszlám Konferencia Szervezete elítélte az palesztin-izraeli ellenségeskedést

António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap elítélte a palesztinok és az izraeliek ellenségeskedését, és a harcok befejezésére szólította fel a feleket. Az Iszlám Konferencia Szervezete azt követelte Izraeltől, hogy vessen véget “barbár támadásainak”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén Guterres felszólította a feleket: működjenek együtt egy tűzszüneti megállapodás érdekében, és hagyjanak teret a közvetítő erőfeszítéseknek.

Az Iszlám Konferencia Szervezete azt követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a Gázai övezet elleni támadásainak. Az 57 muszlim többségű országot tömörítő szervezet “a palesztinok ellen módszeresen elkövetett bűncselekményeket” tette felelőssé az ellenségeskedés kirobbanásáért közleményében, amelyet vasárnapi virtuális ülését követően hozott nyilvánosságra.

A rendkívüli találkozó során Szaúd-Arábia keményen elítélte Izraelt, mondván, semmibe veszi a palesztinok jogait és megsérti a muszlimok szent helyeit. Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek szerint tűzszünetre van szükség a térségbeli stabilitás helyreállításához. Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek tavaly, a tabukat megtörve, hivatalos kapcsolatot létesített Izraellel.

Malajzia, Indonézia és Brunei külön nyilatkozatban az ENSZ Közgyűlésének soron kívüli összehívását követelte.

Az Iszlám Konferencia Szervezete tétlenséggel vádolta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Fejszál bin Farhán asz-Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter azzal nyitotta meg a szervezet ülését, hogy felszólította a nemzetközi közösséget: vessen véget az erőszaknak, kezdeményezzen új béketárgyalásokat, amelyeknek a kétállamos megoldáson kell alapulnia.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter nemzetközi mechanizmus létrehozását követelte a palesztin civilek védelme érdekében, és úgy vélte, Izraelt, háborús bűnök elkövetése miatt, felelősségre kellene vonni a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt.

Mohammed Dzsavád Zaríf, az iráni diplomácia vezetője felszólította a nemzetközi közösséget, hogy kezdjen politikai és jogi kampányt Izrael ellen.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász és Izrael között. Hétfő óta 181 palesztin, köztük 47 gyerek vesztette életét a Gázai övezetben. Izrael tíz áldozatról számolt be, köztük két gyermekről.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑