Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ-főtitkár független vizsgálatot sürget a káoszba torkolló gázai segélyosztás ügyében

2024. 03. 01.

Független vizsgálatot sürgetett pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár az előző nap Gázában, egy káoszba torkolló segélyosztás során meghaltak ügyében.

“Nem tudjuk pontosan, mi történt, de akár izraeliek lőtték le ezeket az embereket, akár agyontaposták őket, vagy a teherautók kerekei alá estek, az ilyen jellegű erőszakcselekmények bizonyos szempontból a konfliktus következményei” – jelentette ki Guterres, akinek szavait szóvivője, Stéphane Dujarric tolmácsolta.

A Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken rendezett regionális csúcstalálkozó margóján a főtitkár mélységes döbbenetének adott hangot a gázai hatóságok szerint több mint 112 ember életét követelő incidens miatt, melyen, mint azt Dujarric leszögezte, az ENSZ munkatársai nem voltak jelen.

A szóvivő ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, hogy az ENSZ több mint egy hete nem tudott segélyt eljuttatni az övezet északi részére, ahol Gázaváros is található.

Guterres a maga részéről ismét azonnali humanitárius fegyverszünetet sürgetett, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) uralkodó “geopolitikai megosztottság” miatt a vétójog gyakorlatilag “cselekvőképtelenné tette” a testületet.
Pénteken az Egyesült Államok megvétózta a BT azon határozatát, mely elítélné Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt.

A nap folyamán független vizsgálatot sürgetett a francia külügyminiszter is az ügyben. Stéphane Séjourné a France Inter rádióban elmondta, nem lehet szó “kettős mércéről” a konfliktusban szereplőkkel kapcsolatban.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő leszögezte: súlyosan jogsértő rászorulókat megfosztani humanitárius segítségtől és a humanitárius szállítmányok Gázába juttatásának lehetővé tételét sürgette.

Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtóközleményben szintén felszólította az izraeli hadsereget, biztosítsa a Gázai övezetben történő segélyosztások feltételeit.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 30 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑