Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ főtitkára a segélyek bejuttatását sürgeti Gázába

2023. 10. 20.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres pénteken az egyiptomi Sínai-felszigetre utazott, ahol azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi humanitráius segítség minél előbb bejuthasson a Gázai övezetbe.

Az Egyesült Államok közölte, hogy az egyiptomi Sínai-félsziget és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőn keresztüli segélyküldésről szóló megállapodás részleteinek tisztázása még mindig folyik.

A háború kitörése előtt naponta 450 teherautó érkezett a Gázai övezetbe. Az ENSZ szerint most vagy 200 teherautó áll készen, hogy a félszigetről az övezetbe jusson.

A külföldi útlevéllel rendelkezők evakuálása és a segélyszállítmány átvizsgálásának metódusáról való egyetértés hiánya csak még bonyolultabbá tette a segélyek bejutását, valamint az utak is megrongálódtak az övezetben folyó harcok miatt. A rafahi átkelő az egyetlen belépési pont a területre, amelyet nem Izrael ellenőriz.

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti koordinátora szerint a segélyek leghamarabb szombaton juthatnak be az övezetbe. A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szóvivője Genfben azt mondta, hogy mélyreható és előrehaladott tárgyalások folynak a segélyekről.

Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már megközelíti a 3800-at, a sebesülteké pedig a 12 ezret is átlépte.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑