Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ-főtitkára tűzszünetre és a segélyszállítmányok akadálymentes szállítására szólította fel a harcoló feleket

2024. 03. 11.

António Guterres ENSZ-főtitkár tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között zajló fegyveres konfliktusban és a szudáni belháborúban egyaránt, miután hétfőn megkezdődött a muszlim böjti hónap, a ramadán.

Felszólított továbbá a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátására és “minden olyan akadály elhárítására is, amely biztosítja az életmentő segélyek gyors és tömeges eljuttatását” a palesztin lakosságú Gázai övezetbe, ahol az ENSZ figyelmeztetése szerint a lakosság egynegyede éhezik.

“A nemzetközi humanitárius jog romokban hever” – mondta Guterres újságíróknak az ENSZ New York-i székházában. “A Rafah elleni rettegett izraeli támadás pedig a pokol még mélyebb bugyraiba taszíthatja a gázai embereket” – tette hozzá a főtitkár.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑