Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ Nargesz Mohammadi azonnali szabadon bocsátására szólította fel Teheránt

2023. 10. 06.

Az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett Nargesz Mohammadi iráni aktivista és újságíró azonnali szabadon bocsátására szólította fel az iráni hatóságokat pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR).

“Nargesz Mohammadi esete jól mutatja, milyen rendkívüli veszélyek várnak azokra a nőkre, akik az összes iráni emberi jogaiért kiállnak” – áll a szervezet az AFP francia hírügynökségnek küldött levelében, melyben egyúttal az összes, iráni börtönben lévő emberi jogi aktivista szabadon bocsátására szólított fel.

Az 51 éves Mohammadi a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért kapta a díjat a kitüntetést odaítélő testület pénteki indoklása szerint.

Az Iránban bebörtönzött emberi jogi aktivista mellett az idei békedíjjal azt a több százezer embert is elismerik, akik az elmúlt évben az iráni rezsim nőkkel szembeni diszkriminációs és elnyomó politikája ellen tüntettek. A tüntetők mottója, “Nő – Élet – Szabadság” jól kifejezi Nargesz Mohammadi elkötelezettségét és munkáját – fogalmazott a Nobel-bizottság a nobelprize.org honlapon megjelent indoklásban.

A díjjal 11 millió svéd korona (368 millió forint) is jár. A Nobel-békedíjat hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át Oslóban.

Férje szerint az elismerés bátorítani fogja Nargesz Mohammadit a női jogokért vívott harcában

A Nobel-békedíj még inkább arra fogja bátorítani Nargesz Mohammadit, hogy tovább küzdjön az iráni nők jogaiért – mondta pénteken Tagi Rahmani, Mohammadi férje.

Ez az elismerés igazából “a nők, az élet és a szabadság” díja – tette hozzá Rahmani.

“Ez a díj Irán egész népéé, minden emberi jogi aktivistáé” – szögezte le a kitüntetett Párizsban élő férje. Rahmáni, aki maga is újságíró, hozzátette: “Nargesz és a hozzá hasonlók maguk választották ezt az életet, és ha támogatást kapnak, csak motiváltabbak lesznek, hogy elérjék céljaikat”.

Mohammadit az iráni emberi jogokért és a halálbüntetés eltörléséért folytatott tevékenységéért az évek során többször bebörtönözték, és jelenleg is büntetését tölti. A Nobel-békedíjat odaítélő norvég Nobel-bizottság felszólította Iránt, hogy engedjék szabadon Mohammadit.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑