Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ szerint kockázatos lenne biztonsági övezetet létrehozni Szíriában

2017. 01. 31.

Bonyolult és kockázatos művelet lenne biztonsági övezeteket létrehozni Szíriában a menekültek számára – fejtette ki Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője, aki szerint további részletekre van szükség e kérdés megvizsgálásához.

Stéphane Dujarric a világszervezet székhelyén adott nyilatkozatában hétfőn elmondta: a világszervezet vezetése egyelőre még csak hírekből tájékozódott az amerikai kormányzat erre vonatkozó terveiről, s egyelőre tanulmányozza ezt az elképzelést.

„Természetesen bárhol, bármilyen biztonsági övezetek kialakítása nagyon bonyolult és kockázatos művelet, mi mindenesetre több információt szeretnék kapni erről” – mondta a világszervezet főtitkára nevében nyilatkozó Dujarric.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap telefonon beszélt Szalmán bin Abdel-Azízzal, Szaúd-Arábia uralkodójával. Egyebek közt egyetértettek abban, hogy biztonsági övezeteket kell létrehozni a harcok elől menekülők számára Szíriában, illetve Jemenben.

A TASZSZ idézte Trump szerdai kijelentését, miszerint „abszolút biztos”, hogy biztonsági övezeteket hozat létre Szíriában. Szavai szerint „Európa óriási hibát követett el, amikor megengedte”, hogy emberek milliói jussanak el Németországba és a kontinens más országaiba. Az elnök „katasztrófának” nevezte az Európában történteket, és hangsúlyozta: nem kívánja megengedni, hogy hasonló az Egyesült Államokban is megtörténjen.

Ugyanez a hírügynökség Szergej Lavrov hétfői nyilatkozatát is idézte. Az orosz külügyminiszter nem zárta ki az ilyen övezetek létrehozását, megállapítva: ez a felvetés különbözik a szíriai válság korábbi szakaszaiban született ötletektől, amelyek szerint szíriai területen különálló területeket alakítanának ki valamiféle „alternatív kormány” odatelepítése céljából, s azok amolyan „hídfőként” szolgáltak volna a damaszkuszi rezsim megdöntésére. Lavrov szerint tehát egészen más a helyzet, ha a menekültek megsegítésére hoznának létre ilyen övezeteket.

Szíria hétfőn jelezte: szuverenitását sértő „veszélyes cselekedetnek” minősítene bármilyen arra irányuló kísérlet, hogy Damaszkusz hozzájárulása nélkül biztonsági övezeteket hozzanak létre menekültek számára. A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint a szíriai külügyminisztérium és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselői egyetértettek a kérdésben egy damaszkuszi találkozón.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑