Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ vizsgálóbizottságot hozott létre az UNRWA átvilágítására

2024. 02. 07.

Az ENSZ vizsgálóbizottságot hozott létre a világszervezet palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) pártatlanságának felmérésére a szervezet munkatársai ellen felmerült izraeli vádak nyomán – jelentette be hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

A testületet Catherine Colonna volt francia külügyminiszter fogja vezetni, és az szorosan együttműködik majd három – egy svéd, dán és norvég – emberi jogi szervezettel.

A bizottság célja megállapítani, hogy “az ügynökség minden tőle telhetőt megtesz-e, hogy biztosítsa semlegességét és reagáljon súlyos visszaélésekre, amennyiben ilyesmi fennállna”. Az UNRWA tizenkét munkatársát gyanúsítják azzal, hogy közük volt a Hamász Izrael elleni támadásához tavaly október 7-én. Több ország, köztük Ausztria, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Japán, Kanada, Új-Zéland és Németország a vádak nyomán felfüggesztette az ügynökség finanszírozását.

A bizottságnak március végéig kell előterjesztenie időközi jelentését az ENSZ főtitkárának, április végéig pedig zárójelentését, amely adott esetben magában foglal majd “ajánlásokat a meglévő mechanizmusok javítására, illetve erősítésére”.

Guterres hangsúlyozta: a közel-keleti régióban tevékeny legnagyobb ENSZ-szervezet, az UNRWA elleni vádak olyan időben merültek fel, amikor az ügynökség roppant nehéz körülmények között kénytelen működni, hogy “támogatni tudja a Gázai övezet kétmillió lakóját, akik rászorulnak a szervezetre, hogy túlélhessék a világ egyik legsúlyosabb és legbonyolultabb humanitárius válságát”

A független vizsgálat párhuzamosan zajlik egy belső ENSZ-ellenőrzéssel, amelyet még januárban indítottak el az UNRWA-munkatársak ellen felmerült gyanú nyomán.

ENSZ: kora márciusra várható az UNRWA-vizsgálat előzetes eredménye

A jövő hónap elejére elkészül az előzetes jelentés Izrael azon állításának kivizsgálásáról, miszerint az ENSZ palesztin menekültekért felelős ügynökségének (UNRWA) több alkalmazottja részt vett az Izrael elleni október 7-i terrortámadásában – közölte kedden a világszervezet.

Izrael az UNRWA 13 ezer alkalmazottja közül 12 embert vádolt meg azzal, hogy részt vettek a Hamász palesztin terrorszervezet által elkövetett mészárlásban. Izrael az ügynökség feloszlatását követeli.
Az UNRWA libanoni képviselője, Dorothee Klaus Bejrútban újságíróknak arról számolt be, hogy a híreket követően 19 adományozó felfüggesztette a szervezet pénzügyi támogatását.

“Március elején előzetes vizsgálati jelentésre számítunk, amelyről azt feltételezzük, hogy az adományozók majd ez alapján felülvizsgálják döntéseiket az UNRWA-nak nyújtott támogatás felfüggesztésével kapcsolatban” – jelentette ki Klaus.
Az ENSZ felügyeleti hivatala végzi majd a vizsgálatot. Az UNRWA közölte, hogy hamar léptek az ügyben, hiszen a szervezet vezetője, Philippe Lazzarini elbocsátotta a feltételezhetően érintetteket, és erről tájékoztatta António Guterres ENSZ-főtitkárt, az Egyesült Államokat, valamint a további támogatókat.

Az esetet követően olyan vádak is napvilágot láttak, melyek szerint az UNRWA-nál ezen felül vagy 190 alkalmazott is kapcsolatban áll a Hamásszal vagy az Iszlám Dzsihád fegyvereseivel, ugyanakkor sem Izrael, sem más hivatalos forrás nem osztott meg erről hivatalos dokumentumokat.

Guterres még januárban az UNRWA feladatainak fontosságát hangsúlyozta, míg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a Hamász terroristái beszivárogtak az ENSZ-szervezetbe.

Az UNRWA-t, az ENSZ első önálló ügynökségét 1949-ben hozták létre, az első arab-izraeli háború idején.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 27 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑