Cadmus fordítás Cadmus

Az etióp hadsereg több mint ötven civilt gyilkolt meg a héten az amharai régióban szemtanúk szerint

2024. 02. 04.

Az etióp hadsereg katonái több mint ötven civilt gyilkoltak meg a héten az amharai régió egyik kisvárosában, Merawiban a FANO helyi milíciával vívott harcok után, házkutatások során – közölte a Reuters hírügynökség szombaton három olyan helyi lakos beszámolójára hivatkozva, akik szemtanúi voltak a harcoknak, illetve utána a tömeggyilkosságnak, de kérték nevük elhallgatását az etióp kormány megtorlásától tartva.

Miután a FANO harcosai elhagyták Merawit, a hadsereg katonái elkezdtek átkutatni házakat – mondták a szemtanúk. Állításuk szerint ők csak azért maradtak életben, mert több órán el tudtak rejtőzni otthonukban a házkutatás alatt.

Az egyik szemtanú 72, a második lakos 65, a harmadik helybéli 51 civil haláláról számolt be. A holttestek többségét már eltemették, köztük 32-t egy kolostorban található tömegsírba. Az ENSZ tavalyi jelentése szerint az etióp hadsereg és a kormányellenes FANO milícia közötti harcok tavaly júliusi kezdete óta már több mint kétszázan haltak meg.

A Reuters megjegyzi, hogy a háborúnak a 35 ezres lakosú Merawiban estek a legtöbben áldozatul.

Az Etióp Emberi Jogi Bizottság (EHRC) egyik irodája korábban közölte, hogy értesültek az incidensről, jelenleg a civil áldozatok pontos számának összesítésén dolgoznak.

Az EHRC az amharai régióban dúló konfliktussal kapcsolatos jelentéseiben többször is rámutatott a kormányerőknek tulajdonítható visszaélésekre. Az EHRC példaként említi a légicsapások és házkutatások alkalmával elkövetett, civilekkel szembeni kegyetlenkedéseket, gyilkosságokat.

Az etióp kormány ugyan korábban nem nyilatkozott az amharai konfliktusról, novemberben az EHRC jelentését nem találta kellően kiegyensúlyozottnak, érvelésük szerint ugyanis a régióban végrehajtott katonai műveletek célja a közrend és a polgárok jogainak biztosítására irányult.

Az amhara konfliktus kevesebb mint egy évvel azután tört ki, hogy az etióp kormány 2022 novemberében, két évig tartó polgárháború után békemegállapodást kötött a szomszédos Tigray régióban az ottani szakadár lázadókkal.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑