Cadmus fordítás Cadmus

Az etióp kormány a Tigrébe tartó segélyszállítmányok ellenőrzésére szólít fel

2022. 06. 07.

Az etióp kormány a Tigrébe tartó segélyszállítmányok ellenőrzésére szólított fel, azzal vádolva meg a humanitárius szervezeteket, hogy az engedélyezettnél több üzemanyagot szállítanak a térségbe, illetve olyan betiltott eszközöket, amelyeket a lázadó csapatok használhatnak fel.

A kormány és a lázadók márciusban tűzszünetet kötöttek. A szövetségi kormány három hónapos szünet után április 1-jén újra engedélyezte a humanitárius segélyek szállítását Tigrébe.

Demeke Mekonen külügyminiszter és kormányfő-helyettes szombaton leszögezte: a segélyek beengedésekor különös figyelmet kell fordítani arra, hogy bizonyos felszerelések ne kerüljenek a tigréi lázadók kezére.

A tárcavezető nem pontosította, hogy miről van szó. De hozzátette: az etióp kormány szeretné megvitatni ezeket a problémákat a humanitárius szervezetekkel.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) még pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében azt írta, hogy bár a humanitárius szervezeteknek az elmúlt két hónapban sikerült üzemanyagot eljuttatniuk Tigrébe, annak mennyisége még mindig jóval kevesebb a szükségesnél.

A hivatal hozzátette: a lakosság élelmezésével megbízott partnereknek például körülbelül 24 ezer liter üzemanyagra lenne szükségük, hogy szétoszthassák a létfontosságú szállítmányokat a térségben.

Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑