Az EU és az Arab Liga országainak felelőssége a közös kihívások megoldása

Bármi is történjék az arab világban, az érinti az Európai Uniót, és minden, ami Európában történik, az érinti arab világot is, ezért felelősségünk, hogy a közös kihívásokra közös megoldásokat találjunk – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az uniós tagállamok és az Arab Ligát alkotó országok külügyminisztereinek hétfői tanácskozását követően.

Federica Mogherini elmondta, a miniszterek konkrét intézkedések rögzítése helyett az irányok kijelölésén dolgoztak. Noha közös nyilatkozatot nem tudtak jóváhagyni a brüsszeli tárgyaláson, a felek között szinte valamennyi kérdésben egyetértés mutatkozott – közölte. Tájékoztatása szerint az ülés résztvevői a regionális kérdések mellett olyan aktuális globális kihívásokat vitattak meg, mint a migráció, a terrorizmus, az emberi jogi helyzet és az éghajlatváltozás.

A miniszterek a világban jelentkező krízisek mellett gazdasági, kereskedelmi és beruházási jellegű kérdések terén is jelentős előrelépést elértek el, amely nagyban hozzájárulhat a február 24-25-én Egyiptomban tervezett első EU-Arab Liga csúcstalálkozó sikeréhez. Ezek közé tartozik Szíriát illetően az ENSZ vezette politikai békefolyamat támogatása a fenntartható béke és a biztonság elérésére érdekében. Ilyen az izraeli-palesztin konfliktus esetében a kétállami megoldás elősegítése, valamint a jemeni és a líbiai helyzet mihamarabbi megoldása.

Federica Mogherini a tanácskozást követően a venezuelai válsággal kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az Európai Unió továbbra sem fogadja el a tavaly tartott elnökválasztás eredményét, ennek megfelelően egyetlen tagország, sem az uniós intézmények képviselői nem vettek részt Nicolás Maduro államfői beiktatási ünnepségén. Az Európai Unió továbbá fenntartja az emberi jogok súlyos megsértésében vétkes venezuelai illetékesek ellen hozott szankcióit.

Az Európai Unió emellett néhány latin-amerikai ország bevonásával arról határozott, hogy a venezuelai helyezettel foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoport hoz létre. A kormányközi ülés célja, hogy hozzájáruljon az ország békéjéhez vezető politikai folyamat szükséges feltételeinek megteremtéséhez, valamint lehetővé tegye Venezuelai számára, hogy szabad, átlátható és hiteles választásokat tartson az ország alkotmányával összhangban.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑