Cadmus fordítás Cadmus

Az EU közel 200 millió eurós támogatást különített el a jemenieknek

2023. 02. 22.

Az Európai Unió több mint 193 millió eurót (mintegy 77,2 milliárd forint) különített el az évek óta tartó erőszak, a gazdasági és politikai válság miatt lakóhelyük elhagyására kényszerült jemeni lakosság támogatására – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

A tájékoztatás szerint az összegből 136 millió eurót az EU humanitárius partnerei, például az ENSZ és különböző civil szervezetek kapnak, hogy segítsenek kielégíteni a nem szűnő erőszak és a váratlan katasztrófák következtében keletkező szükségleteket.

Az EU által finanszírozott tevékenységek közé tartozik az egészségügyi és élelmezési ellátás, a víz és a megfelelő higiénés körülmények megteremtése, valamint az alultápláltság és a járványok terjedésének megelőzése.

Emellett 55 millió eurót fejlesztési segélyként különítettek el az élelmezésbiztonság és a megélhetés támogatására. A finanszírozás célja, hogy segítse a jemenieket abban, hogy megélhetéshez jussanak az által, hogy helyben tudnak élelmiszert termelni – írták.

A bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézte, aki emlékeztetett: a jemeni humanitárius válság miatt legkevesebb 17 millió ember élelmiszer-ellátása bizonytalan. Az Európai Unió minden felet arra ösztönöz, hogy szavatolják a humanitárius támogatás korlátlan célba juttatását, és könnyítsék meg a humanitárius segítségnyújtást – tette hozzá az uniós biztos.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑