Az Európai Unió és az Afrikai Unió szorosabban együttműködik a migráció területén

Az Európai Unió és az Afrikai Unió szorosabbra fűzi az együttműködést számos fontos területen – határozták el a két kontinens vezetői az Elefántcsontparton tartott csúcstalálkozójukon.

A kétnapos tanácskozás végén csütörtökön elfogadott zárónyilatkozatban több mint 80 ország vezetői – Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte – értettek egyet abban, hogy szorosabbra fűzik az együttműködést kulcsfontosságú kérdésekben, így a migráció, a biztonság, a beruházások, az oktatás és a fenntartható fejlődés területén.

„Soha nem voltunk ennyire egymásra utaltak. Soha nem voltunk rákényszerülve arra, hogy ilyen sürgősen lépjünk fel” – mondta az 5. EU–Afrika csúcstalálkozó házigazdája, Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök.

„A két kontinens történelme és földrajzi helyzete következtében egymástól függ, és kölcsönös akaratunk, hogy mindkét fél számára előnyös partnerség keretében fejlesszük a gazdasági kapcsolatokat” – hangsúlyozta Alpha Condé, az Afrikai Unió elnöke, guineai államfő.

Szerda este az uniós és afrikai vezetők megállapodtak egy kimenekítési tervben, amelynek segítségével a migránsokat visszaszállíthatják országukba Líbiából, az Afrikából Európába vezető útvonal fő tranzitállomásáról.

Fajez Szerradzs, a nemzetközileg elismert líbiai kormány feje beleegyezett, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársai belépjenek a líbiai befogadó központokba, hogy segítsék a menekültek hazaszállítását.

A terv részleteit és a megvalósítás menetrendjét a továbbiakban fogják kidolgozni.

Muhammadu Buhari nigériai elnök megígérte, hogy hazavitet minden Líbiában és másutt rekedt nigériai bevándorlót.

A megállapodás azután jött létre, hogy sürgősséggel tanácskozást tartottak a líbiai „rabszolgapiacokról”. Az emberkereskedők kezébe kerülő bevándorlók sorsa volt az fő témája a tanácskozásnak, amelyen eredetileg az afrikai fiatalság fejlődését kívánták megvitatni.

Az abidjani csúcstalálkozóra, amelyen Európa 28 és Afrika 55 országának vezetői vettek részt, köztük Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, alig két héttel azután került sor, hogy a CNN amerikai hírtelevízió adásba tett egy olyan riportot, amely fekete bőrű afrikaiak rabszolgaként történő áruba bocsátásáról készült, politikai vezetők felháborodását váltva ki és utcai tüntetéseket robbantva ki számos fővárosban.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑