Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam iraki visszaszorítása sem javít a menekültek sorsán

2016. 06. 20.

Az otthonukból elűzöttek száma az iraki kormánycsapatok előretörésével sem csökken. A nyár miatt egyre romlik a hajléktalanok és a menekült táborokban élők sorsa is.

A fővárostól, Bagdadtól 60 kilométerre nyugatra fekvő Falludzsa az első város, amelynek a felszabadítására elindultak a kormányerők. A kezdeti sikerek ellenére a helyiek mégsem remélhetnek sokat.

– Akkor sem ér véget a szenvedésük, ha végleg legyőzik az Iszlám Államot – véli Fabio Forgione, az Orvosok Határok Nélkül nevű humanitárius szervezet egyik helyi kórházának vezetője. Szerinte a politikai megosztottság, a többi fegyveres csoport jelenléte újabb konfliktusokhoz és újabb menekültekhez fog vezetni.

Irakban eddig több mint 3 millió 200 ezren voltak kénytelenek hátrahagyni otthonukat. A 64 éves Hamid Kalaf Ahmed Ramadiból menekült Bagdadba, amikor földjét elérték a harcok.

– A légicsapások lerombolták a lányom házát. Az egész családom odaveszett, csak a lányom élte túl a romok között – mondta Forgione.

Lánya is a könnyeivel küzd, amikor a velük történtekről kérdezik. Gyermeke és férje is meghalt, ahogy számára a remény is, mondja.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑