Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam terrortámadásra készült a Halhatatlan Ezred moszkvai menete ellen

2018. 05. 13.

Ártalmatlanná tettek az orosz szakszolgálatok több terrorcsoportot, amelyek robbantásokat készültek végrehajtani Moszkvában, az úgynevezett Halhatatlan Ezred Győzelem napi felvonulásán – jelentette ki Oleg Sziromolotov hadseregtábornok, orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségnek pénteken adott nyilatkozatában.

A “Halhatatlan Ezred” menetében – a második világháború veteránjainak portréját vivő hozzátartozók vonulásán – szerdán Moszkvában több mint egy millióan vettek részt. A menet élén haladt Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is.
Sziromolotov elmondta, hogy a terroristák a szibériai Novij Urengoj városból, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetből kíséreltek meg eljutni Moszkvába. Novij Urengojban 17 házkutatást tartottak és 20 személyt őrizetbe vettek.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtószolgálata április 27-én arról számolt be, hogy felszámolták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy moszkvai merényletekre készülő, négytagú “alvó sejtjét”, amely kapcsolatban állt a Szibériában elfogott személyekkel.

Sziromolotov emlékeztetett rá, hogy az orosz szakszolgálatok tavaly Szentpéterváron akadályoztak meg egy, a “Halhatatlan Ezred” felvonulása ellen készülő merényletet. A nyomozás megállapította, hogy a terroristákat Törökországból finanszírozták, és a vizsgálat elvezetett a Szibériában leleplezett tartalékcsoporthoz.

A külügyminiszter-helyettes szerint Oroszországban csak az április 21-24. közötti időszakban 26 terroristával végeztek. Sziromolotov a TASZSZ-nak egy, az EBESZ égisze alatt megtartott római terrorelhárítási konferencia alkalmából nyilatkozott, ahol ő az orosz küldöttség vezetője.

A hivatalos közlések szerint idén a “Halhatatlan Ezred” elnevezéssel Oroszországban és világ több mint száz országában megtartott felvonulásokon mintegy 10,4 millióan vettek részt. A felvonulók száma az orosz főváros mellett Szentpéterváron is meghaladta az egymillió főt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑