Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam utolsó iraki fellegvárát ostromolják a kormányerők

2017. 09. 22.

Az iraki kormányerők támadást indítottak csütörtök hajnalban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik utolsó iraki fellegvára, Havíja ellen.
Az offenzíva kezdetét Haider al-Abadi miniszterelnök jelentette be. A Bagdadtól 240 kilométerre északra, a szíriai határ közelében lévő város a dzsihadisták egyik utolsó fellegvára Irakban. A kormányerők és az őket támogató koalíciós erők gépei már a hónap elején megkezdték a légitámadásokat a dzsihadisták bázisai és katonai létesítményei ellen a városban és a környékén.

Havíja Kirkuk kormányzóságban van. Az iraki kurdok lakta területeken a jövő héten tartanak függetlenségi népszavazást, dacolva a bagdadi kormány heves ellenkezésével. A referendumot nemcsak az autonóm Kurdisztánban, hanem a régión kívül eső területeken is megtartják, köztük az olajban gazdag Kirkuk kormányzóságban is.

Az iraki hadsereg két napja, kedden indított offenzívát nyugat-iraki el-Anbár kormányzóság területén az Iszlám Állam uralma alatt álló területek visszafoglalásáért.
A dzsihadista szervezet a 2014-ben megszerzett iraki területeknek már csak töredékét tartja ellenőrzése alatt. Havíján kívül a szélsőségeseknek egyelőre sikerült megtartaniuk állásaikat a Szíriával határos Káim térségében és el-Anbár Szíriával határos, sivatagos részein.

A kormányerők július elején szabadították fel az északnyugat-iraki Ninive kormányzóság székhelyét, Moszult, majd augusztus végén Tal Afar városának visszafoglalásával sikerült teljesen felszabadítaniuk a kormányzóságot a dzsihadisták uralma alól.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑