Cadmus fordítás Cadmus

Netanyahu ellenzi a palesztin állam elismerését

2024. 02. 16.

 A cionista rezsim kormányfője közleményben jelentette ki péntek reggel, hogy “Izrael továbbra is ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését”.

Az izraeli miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefon beszélgetése után közölte: y szerinte Izraelt nem kényszeríthetik rá, hogy elfogadja egy palesztin állam megszületését.

“Izrael határozottan elutasítja a nemzetközi utasításokat a palesztin rendezésről. Egy ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen, előfeltételek nélküli tárgyalásokkal születhet meg” – jelentette ki Netanjahu.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Netanjahu és Biden negyven percet beszélt telefonon csütörtök éjjel. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden azt mondta Netanjahunak, hogy “elkötelezett és fáradhatatlanul dolgozik az elraboltak mihamarabbi kiszabadulásán”.

A két politikus megvitatta a gázai helyzetet, s Biden hangsúlyozta, hogy “sürgősen biztosítani kell a humanitárius segély eljutását a palesztin polgárokhoz, akiknek égetően szükségük van rá”.

Biden ismét óva intette Netanjahut az izraeli hadsereg rafahi hadműveletének megindításától mindaddig, amíg nem születik olyan gyakorlati és megvalósítható terv, amely biztosítja a városban tartózkodó palesztin civilek biztonságát.

A két vezető legutóbb vasárnap beszélt telefonon, szintén negyven percig. Eszmecseréjük előtt az izraeli miniszterelnökök találkozott William Burnsszel, a CIA Izraelben tartózkodó főnökével.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 29 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑